Cestná doprava

Eurowag je pripravený na dobu elektrickú

Spoločnosť W. A. G. Payment Solution, známa aj pod obchodnou značkou Eurowag, ponúka firmám kompletné riešenie správy fleetu s alternatívnymi pohonmi. Do navigácie Sygic zase pripravila novú, na trhu unikátnu funkcionalitu určenú pre majiteľov elektrických áut.

Eurowag je síce značka spájaná predovšetkým s nákladnými automobilmi, vďaka akvizícii spoločnosti Princíp s jej vlajkovou loďou, telematickým softvérom Webdispečink, má dnes na trhu osobných fleetov viac ako 10 % podiel. Na blížiaci sa nástup elektromobility Eurowag zareagoval založením novej divízie eMobility, ktorá pre firmy pripravila komplexný balík služieb. Ten zahŕňa nielen telematiku, ale aj poradenskú činnosť. Eurowag získal skúsenosti vďaka správe elektrických áut firiem, ako sú PRE, Car4Way alebo Moneta.

Skúsenosti s CNG

Pri vývoji telematiky pre elektromobily, medzi ktoré sa radí aj plug-in hybridy, Eurowag využil znalosti zo správy CNG áut. „Tie totiž majú podobne ako plug-in hybridy dva systémy palív,“ vysvetľuje Petr Füzék, viceprezident divízie eMobility. Eurowag v súčasnosti ponúka dva typy zariadenia na zber dát z elektrických vozidiel. Pevné riešenia (jednotka Vetronics 711) vyžadujú pevnú inštaláciu do vozidla, druhé prenosné riešenie sa zasúva do OBD zbernice vozidla. Prvé má výhodu v oveľa širšom zbere dát, druhé ich číta síce menej, ale je ľahko inštalovateľné. „Už čoskoro predstavíme prenosné, rozmerovo ešte menšie zariadenie bez SIM karty, ktoré bude posielať dáta do mobilného telefónu užívateľa,“ opisuje tretí variant Petr Füzék. Vďaka tomu, že si Eurowag vyvíja hardvér i softvér priamo na Slovensku, dokáže upraviť produkt zákazníkovi na mieru a zaistí mu plnú podporu v slovenčine. Telematika od Eurowagu si dokáže v rámci jedného fleetu poradiť so všetkými typmi alternatívnych pohonov a vie dáta z nich zjednotiť. Navyše Eurowag dokáže vyhodnocovanie dát ponúknuť aj tretím stranám, napríklad lízingovým spoločnostiam po celej Európe.

Prenosná jednotka do zástrčky OBD

Dobíjanie si vyúčtuje

„Jednou z hlavných predností telematickej aplikácie elektrifikovaných áut je sledovanie a vyúčtovanie dobíjania – na verejných staniciach rôznych poskytovateľov, v práci, ale aj v domácnosti,“ upozorňuje Petr Füzék. Ako sa dnes ukazuje, cca 85 % dobíjania prebieha hlavne doma alebo vo firmách. Len asi 15 % dobíjania prebieha na verejných staniciach. Telematika od Eurowagu vie zo stavu batérie určiť a vyreportovať spotrebu elektriny pri nabíjaní bez nutnosti využitia chytrej dobíjacej stanice. Pri elektromobiloch je tiež oveľa dôležitejšie mať prehľad o stave nabitia, resp. o dojazde. Aj s týmto si nový modul služby Webdispečink, nazvaný eFleet, poradí. „Firmám, ktoré chcú prejsť na alternatívne pohony, dokážeme na základe analýzy prevádzkových dát ich áut poradiť najvhodnejšie riešenie,“ popisuje Petr Füzék ďalšiu dôležitú službu, ktorú Eurowag poskytuje. Ak už sa firma rozhodne pre elektrické auto, vedia špecialisti analyzovať, ako a či sa vôbec auto používa. Zo zatiaľ nadobudnutých skúseností sa totiž ukazuje, že správanie ľudí sa voči týmto autám v priebehu času dosť mení – napríklad prvotné obavy z krátkeho dojazdu veľmi rýchlo opadávajú a autá sú využívané čoraz viac aj na dlhšie trasy.

Fleet manažér má vďaka telematike dokonalý prehľad o stave nabitia áut

Elektromobilita v navigácii

Eurowag po akvizícii slovenskej spoločnosti Sygic, ktorej mobilné navigačné aplikácie sú najsťahovanejšie pre obe hlavné mobilné platformy po celom svete, pripravil pre vlajkový produkt Sygic Navi unikátny modul nazvaný EV režim (určený pre vodičov elektrických a hybridných vozidiel). Ten ocenia užívatelia elektrických automobilov. Na rozdiel od ostatných navigácií, ktoré zvyčajne pomáhajú len vyhľadať základné informácie o nabíjačkách, riešenie od Eurowagu, resp. Sygicu pracuje s online dátami priamo z dobíjacích staníc. Užívateľ má tak prístup napríklad k informáciám o obsadenosti zhruba 150 000 dobíjacích staníc po celej Európe (približne polovica všetkých staníc). Vodič to využije predovšetkým pri dlhších i zahraničných cestách elektromobilmi. V Česku Sygic ponúka pokrytie primárne na staniciach PRE, časom by sa ale mali pripojiť aj ďalší veľkí hráči.

Navigácia Sygic Navi je novo vybavená režimom Electric Vehicle Mode

Možnosti platieb

Obrovským benefitom je možnosť priamo pomocou aplikácie jednoducho zaplatiť za nabíjanie, a to buď pomocou bankovej karty, alebo službou PayPal. Vďaka aplikácii zákazník ľahko zistí cenu za nabíjanie. Spôsob účtovania sa totiž líši. Niekde sa platí paušál za celé nabitie, inde za minútu dobíjania alebo za 1 kWh. „Aplikácia má v sebe informácie o všetkých hlavných elektrických a hybridných vozidlách na trhu, takže poradí užívateľovi s výberom stanice. Užívateľ si môže stanice vyhľadávať podľa typu konektora alebo podľa rýchlosti dobíjania,“ opisuje jednu z mnohých funkcionalít aplikácie Petr Füzék.

Ďalšou obrovskou výhodou je prepojenie so samotnou navigáciou Sygic, umožňujúcou geniálne jednoduché plánovanie cesty. Je tu totiž tlačidlo Naplánujte nabíjanie po ceste. Trasa sa rozdelí po 100 km, takže sa oveľa ľahšie plánuje, kde nabiť. Naviac sa zobrazujú iba nabíjačky v tesnej blízkosti naplánovanej trasy. „Zatiaľ, bohužiaľ, ale na nových funkciách už intenzívne pracujeme,“ odpovedá Petr Füzék, viceprezident divízie eMobility, na otázku, či navigácia vodiča upozorní na skutočnosť, že sa vybraná dobíjacia stanica v priebehu jazdy obsadí.

Editor
foto: Eurowag

Prečítajte si aj

Back to top button