Motorizmus

Fiat Industrial chce daňovú rezidenciu presunúť z Talianska do Británie

Taliansky výrobca nákladných áut a poľnohospodárskej techniky Fiat Industrial plánuje po fúzii s americkým výrobcom poľnohospodárskych a stavebných zariadení CNH presunúť svoju daňovú rezidenciu z Talianska do Británie.

Od tohto kroku si talianska spoločnosť sľubuje zníženie daňovej záťaže. Informovala o tom agentúra Reuters. Fiat Industrial zaplatil v Taliansku minulý rok na daniach 536 miliónov eur (firemná daň v krajine dosahuje 36 %) a ďalších 28 miliónov eur na regionálnej dani. Čistý zisk firmy pritom v roku 2012 dosiahol 921 miliónov eur.
      
Na druhej strane Británia v posledných rokoch daňovú záťaž pre firmy neustále znižuje. Od roku 2007 sa korporátna daň znížila postupne z 30 % na 23 % a v roku 2015 by mala klesnúť na 20 %. Navyše, Británia s cieľom presvedčiť zahraničné firmy, aby svoje centrály umiestňovali na britskom území, zmiernila od roku 2012 pre ne aj daňové pravidlá. Na základe nových pravidiel sa zahraničným firmám zdaňuje len zisk vytvorený v Británii, nie v iných krajinách. V rovnakom období Londýn spustil ostrú kritiku voči zahraničným spoločnostiam, ktoré v Británii zarábajú miliardy, no neplatia takmer žiadne dane, pretože centrály majú v iných štátoch.
      
Čo sa týka spojenia s americkou firmou, fúzia s CNH by sa mala dokončiť v 3. štvrťroku s možnosťou uviesť akcie novej spoločnosti pod názvom FI CBM Holdings na burzu v New Yorku. Aj automobilka Fiat, sesterská firma spoločnosti Fiat Industrial, uvažuje po plánovanej fúzii s americkým Chryslerom o uvedení akcií na burzu v USA. Talianska firma vlastní momentálne v Chrysleri väčšinový podiel. Kde sa po predpokladanom spojení automobiliek, ku ktorému by malo dôjsť do konca budúceho roka, bude nachádzať centrála spoločnosti, však Fiat neuviedol.
 

Prečítajte si aj

Back to top button