Správy | Aktuality | Témy

Brecely požiadal šéfa NDS, aby ukončil spoluprácu s firmou z kauzy kompa

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) má ukončiť spoluprácu s firmou zapletenou do kauzy kompa – Process Management.

Minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) požiadal o takýto krok generálneho riaditeľa NDS Róberta Auxta a zároveň mu v tejto súvislosti udelil žltú kartu.
 
„Oficiálnou nótou som požiadal generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti o hľadanie možnosti ukončenia spolupráce s touto spoločnosťou,“ vyhlásil Brecely na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. 
 
Spoločnosť sa za bývalej vlády zviditeľnila organizovaním tendra na predraženú kompu pre štátnu Vodohospodársku výstavbu. Cena za ročnú prevádzku kompy medzi Vojkou a Kyselicou mohla stúpnuť z jedného na päť miliónov eur. Na kauzu vtedy upozornilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktoré rovnako aj dnes informovalo o spolupráci tejto firmy s NDS.
 
Diaľničiari podľa hnutia zverejnili vo vestníku verejného obstarávania, že spoločnosť Process Management má získať zákazku za vyše dva milióny eur na poradenstvo pri zavádzaní európskej elektronickej mýtnej služby. A to na základe rokovacieho konania bez zverejnenia.
 
„Táto spoločnosť bola zapletená do kauzy kompa, s tým sa ja neviem identifikovať,“ reagoval Brecely. Nehovorí síce, že je v tejto súvislosti nejaký právny problém, prekážky sú podľa neho morálne. „Súhlasím s tým, že táto spoločnosť má istý morálny ‚šrám‘ v súvislosti s kauzou kompa,“ dodal. Takže podľa neho nemá čo robiť vo verejnej správe.
 
Brecely tiež pripomenul, že táto spoločnosť chcela v spolupráci s NDS pokračovať takzvaným rokovacím konaním bez zverejnenia, to znamená obídením verejného obstarávania. „Pre mňa je to samotné prešľap. Generálnemu riaditeľovi som udelil za to žltú kartu,“ zdôraznil.
 
Riaditelia všetkých spoločností, ktoré spadajú pod rezort dopravy, majú totiž podľa Brecelyho zodpovednosť za to, aby si nastavili kontrolné mechanizmy tak, aby sa im takéto veci v ich firmách nemohli stávať. „Pretože pokiaľ to budem musieť riešiť ja, potom si budú musieť položiť otázku, na čo sú vlastne tam,“ opísal šéf rezortu dopravy. Túto spoločnosť pritom minulý týždeň objavil aj pri spolupráci so Železnicami Slovenskej republiky a ešte vtedy podľa vlastných slov požiadal riaditeľa spoločnosti o ukončenie spolupráce s firmou.
 
Čo sa týka Národnej diaľničnej spoločnosti, hovorkyňa firmy Michaela Michalová pre TASR uviedla, že NDS bude postupovať v zmysle nariadenia ministra dopravy Brecelyho. 
 
Spoločnosť Process Management označila ministrovo rozhodnutie za emocionálne. Podľa jej konateľa Petra Vargu, ktorého Brecelyho vyjadrenia šokovali, mu chýba odborná argumentácia a je založené na nepresných a nepravdivých tvrdeniach o vzťahu k verejnému obstarávaniu na prevádzku kompy.
 
„Máme za to, že na základe takýchto nepodložených tvrdení nie je a priori možné nás diskvalifikovať z pôsobenia na trhu, účasti v hospodárskej súťaži, ako ani poškodzovať dobré meno našej spoločnosti založené na dlhoročnom poskytovaní kvalitných služieb desiatkam klientov, vrátane ministerstva dopravy a NDS,“ napísal Varga v stanovisku. Poukázal, že medializované verejné obstarávanie spustila NDS, ktorá takto prejavila záujem o pokračovanie vzájomnej spolupráce.

Prečítajte si aj

Back to top button