Cestná doprava

DAF Trucks sa pripravuje na sériovú výrobu plne elektrických nákladných vozidiel

DAF Trucks sa pripravuje na sériovú výrobu plne elektrických nákladných vozidiel. Spoločnosť DAF bola prvým európskym výrobcom nákladných vozidiel, ktorá predstavila plne elektrické nákladné vozidlo na trhu. Odvtedy spoločnosť DAF rozširuje prechod na elektrickú energiu.

Počet vozidiel DAF Trucks s elektrickým pohonom naďalej rastie a najmä v sortimente s nulovými emisiami došlo k veľkej expanzii. Servisní díleri DAF teraz ponúkajú kompletný balík nabíjacích miest a špeciálne školenie pre vodičov elektrických nákladných vozidiel. V roku 2023 spoločnosť DAF otvorila úplne nový montážny závod v Eindhovene na výrobu elektrických nákladných vozidiel.

DAF Trucks sa pripravuje na sériovú výrobu plne elektrických nákladných vozidiel

„Medzinárodné nákladné vozidlo roka“

Elektrické vozidlá DAF novej generácie sú založené na modeloch XD a XF, pričom obidva získali ocenenie „Medzinárodné nákladné vozidlo roka“ a stanovili nové normy v oblasti efektívnosti, bezpečnosti a pohodlia. Sú vybavené elektrickými motormi s výkonom až 350 kW/480 k a dodávajú sa so širokou škálou akumulátorov (2 až 5) pre dojazd až 500 kilometrov s nulovými emisiami. Elektrické nákladné vozidlá DAF využívajú akumulátory LFP (lítium-železo-fosfátové) s vysokou hustotou energie, ktoré sú veľmi výhodné v oblasti termálnej bezpečnosti, životnosti a počtu nabíjacích cyklov. Rozsiahle testy modelov XD a XF Electric novej generácie realizovali s pomocou popredných prepravcov. Odozva je veľmi pozitívna. „S naším modelom XD Electric prejdeme takmer 500 kilometrov na jedno plné nabitie,“ hovorí Gerlof Oegema zo spoločnosti Oegema Transport v Dedemsvaarte. „S dodatočným nabitím by sme mohli prejsť 1 000 kilometrov za deň, čo vytvára zaujímavé príležitosti aj na dlhé vzdialenosti.“ Vodiči sú nadšení pružnosťou nákladného vozidla, tichom a pohodlím v kabíne a ľahkosťou, s akou nákladné vozidlo jazdí. Pri rozbiehaní je okamžite k dispozícii veľký krútiaci moment.

Spoločnosť Cornelissen Transport v Nijmegene dostala zásielku modelov DAF XD a DAF XF Electric, ktoré používajú najmä na zásobovanie supermarketov. „Koncept vozidla DAF je dokonalý pre mestské oblasti. Veľké čelné sklo, nízko posadené bočné vodiace čiary, dodatočné okno na strane spolujazdca a digitálne kamery zabezpečujú dokonalý priamy výhľad a spolu s elektrickým pohonom pre nás vytvárajú ideálnu kombináciu,“ hovorí Peter Leegstraten, manažér oddelenia nákupov a inovácií.

DAF sa pripája k medzinárodnej platforme pre rezerváciu nabíjacích staníc

Spoločnosť DAF Trucks sa pripojila ku konzorciu HDV Booking, ktoré pracuje na zriadení platformy pre rezerváciu verejných nabíjacích staníc pre nákladné vozidlá v Európe. Tým sa ešte zvýši dostupnosť plne elektrických nákladných vozidiel DAF, najmä pre diaľkovú prepravu. HDV Booking je nové konzorcium, ktoré združuje poskytovateľov nabíjacích zariadení, systémov čítačiek kariet, prepravcov a vývojárov softvéru. Pracuje na tvorbe platformy, ktorá umožní dopravcom nájsť a rezervovať dostupné nabíjacie stanice. Uľahčí tak najefektívnejšie plánovanie a trasy pre elektrické vozidlá. Presné plánovanie nabíjania pomáha obmedziť čakacie doby a umožní jazdy aj na dlhších, dokonca aj medzinárodných trasách. HDV Booking si kladie za cieľ byť v prevádzke po celej Európe v roku 2026.

DAF Trucks sa pripravuje na sériovú výrobu plne elektrických nákladných vozidiel

DAF sa stáva partnerom pre spoločnosti pri prechode na elektrické vozidlá

„Dobre fungujúci a efektívny rezervačný systém vyžaduje prepojenie všetkých elektrických vozidiel, nabíjacích miest a plánovacieho softvéru,“ uviedol Bart Bosmans, riaditeľ marketingu a predaja a člen predstavenstva spoločnosti DAF Trucks. „Schopnosť zohľadniť faktory, ako sú dopravné zápchy a doba povinného odpočinku pre vodičov povedie k optimálnemu využitiu infraštruktúry verejných nabíjacích staníc aj elektrických vozidiel.“

Modely XD a XF Electric v ponuke spoločnosti DAF sú ideálne nákladné vozidlá pre dlhé vzdialenosti vďaka dojazdu až 500 kilometrov „s nulovými emisiami“. Tú je možné ešte predĺžiť na 1 000 kilometrov denne, napríklad dobíjaním batérií počas prestávky vodiča. „Prehľad o dostupnosti verejných nabíjacích staníc je dôležitým krokom k nasadeniu elektrických nákladných vozidiel na diaľkovú prepravu,“ zdôraznil Bart Bosmans. „Účasť spoločnosti DAF v konzorciu HDV Booking tiež zdôrazňuje našu pozíciu partnera v oblasti energetickej transformácie. Koniec koncov, okrem kompletného radu elektrických vozidiel ponúkame našim zákazníkom aj nabíjacie stanice, špecializované poradenstvo a špecifické školenia.“ Elektromobilita so značkou DAF sa už dnes stáva reálnou dobrou alternatívou pre dopravcov a posilňuje ich environmentálne ambície.

Zdroj
foto: Shutterstock
Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button