Vodná doprava

USA s pandémiou pomôžu aj dve unikátne lode amerického námorníctva

Do boja s pandémiou nového koronavírusu v Spojených Štátoch Amerických (USA) sa zapojili aj dve špeciálne nemocničné lode vojenského námorníctva.

USNS Mercy (T-AH 19) a USNS Comfort (T-AH 20) sú lode triedy Mercy – triedy nemocničných lodí používaných námorníctvom Spojených štátov amerických ako námorné nemocnice. Ide o prerobené supertnakery triedy San Clemente, z ktorých vznikli plávajúce nemocnice. Tie teraz pomôžu v boji proti novému koronavírusu.

Obe lode sú vo svojich domovských prístavoch aktívne iba v nevyhnutnom režime. USNS Mercy (T-AH 19) má domovský prístav v San Diegu, USNS Comfort (T-AH 20) v Norfolku. V prípade potreby sa lode a ich posádka za 5 dní dokážu plne pripraviť a vyraziť na miesto, kde sú potrebné. USNS Mercy priplávala do New Yorku, USNU Comfort pomôže v Los Angeles. Obe lode poskytnú zdravotnú starostlivosť pacientom, ktorí nemajú ochorenie COVID-19 a potrebujú bežnú zdravotnú starostlivosť. Odľahčia tak lokálne nemocnice, ktoré bojujú s náporom pacientov s ochorením COVID-19.

Obe pojmú až do 1 200 členov zdravotného personálu a majú vybavenie ako moderná pevninská nemocnica, vrátane jedného CT prístroja, štyroch pracovísk rádiológie, dvanásť operačných sál a osem jednotiek intenzívnej starostlivosti. Obe majú kapacitu 1 000 lôžok a jednu izločanú jednotku pre infekčné ochorenia. Na ich palube sa môže usklaniť do 5 000 transfúznych jednotiek krvi.

USNS Comfort by mala byť v prevádzke od utorka. „Skúsený personál na palube by mal poskytnúť kritickú (nemocničnú) kapacitu pre metropolitnú oblasť New Yorku. Ich úlohou bude starať sa o Newyorčanov, ktorí nemajú vírus, ale potrebujú naliehavú starostlivosť,“ povedal prezident USA Donald Trump v sobotu, keď loď vyplávala z prístavu v Norfolku, vo Virgínii. New York je epicentrom pandémie koronavírusu v Spojených štátoch. Miestne nemocnice sú dlhodobo preťažené.

Obe lode už zažili ostré nasadenie aj v minulosti. USNS Comfort bola nasadená okrem iných operácií aj v New Yorku po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, počas vojny v Iraku v roku 2002, po hurikáne Katrina v roku 2005 aj po hurikáne Maria v roku 2017.

Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button