Správy | Aktuality | Témy

Pandémia ukázala slabé miesta dodávateľského reťazca

Mnohé spoločnosti reagovali na pandémiu nového koronavírusu a svojich zamestnancov nechali pracovať z domu. V prípade výrobných závodov je to však nemožné.

Aj keď automatizácia a nové technológie znížili počet zamestnancov potrebný vo výrobe, úplne bez ľudskej práce stroje vyrábať nedokážu. Globálna pandémia podľa výskumov spoločnosti ABI Research radikálne zníži tržby globálneho výrobného sektora, ktoré mali byť v tomto roku na úrovni 15 triliónov (!) amerických dolárov.

Globálne šírenie vírusu má krátkodobé aj dlhodobé dopady na výrobné podniky. „Vlastníci výrobných závodov aj prevádzkoví a výrobní manažéri sa v prvom rade snažili zabezpečiť zdroje a dodávky a zmierniť dopady obmedzení v ďalších fázach dodávateľského reťazca, aj vplyv na svojich dodávateľov,“ vysvetľuje Michael Larner, analytik z ABI Research.

V dlhodobejšom horizonte však budú výrobcovia musieť vykonať dôkladnú analýzu, aby pochopili, akým rizikám sú vystavení, vrátane operácií dodávateľov svojich dodávateľov. „Aby sa zmiernili riziká v dodávateľskom reťazci, výrobcovia by sa mali vyhnúť nielen odoberaniu komponentov iba od jedného dodávateľa, ale ako ukázal Covid-19, nemali by odoberať všetky dodávky z jedinej lokality,“ radí Larner.

ABI Research predpovedá, že pandémia ochorenia Covid-19 prinesie zvýšenie investícií výrobných spoločností do podnikového plánovania (ERP). Tie by mohli v roku 2024 dosiahnuť až 14 miliárd amerických dolárov. Množstvo ERP systémov má moduly na kontrolu vybavenia, zásob či supply chain management, vo svetle udalostí uplynulých mesiacov sa však výrobcovia pravdepodobne začnú viac spoliehať aj na špecializovaných dodávateľov. „Organizácia dodávateľského reťazca si vyžaduje, aby softvér nebol iba databázou záznamov, ale aby dokázal poskytnúť analýzu rizík a ukázať simulácie, ktoré umožnia výrobným podnikom pochopiť a pripraviť sa na podobné výkyvy v dodávateľskom reťazci,“ hovorí Larner.

Na Priemysel 4.0 sa podľa neho sústredí veľké množstvo pozornosti, avšak, zväčša iba vo vnútri samotných fabrík. „Investície do robotiky alebo IoT senzorov a podobne predpokladajú, že výrobný proces bude mať stabilný dostatok výrobných surovín alebo materiálov. Pandémia Covid-19 však ukazuje, že výrobcovia sa rovnako ako samotným výrobným procesom musia zaoberať aj možnosťami a schopnosťami svojich dodávateľov, pretože aj tie výrobný proces ovplyvňujú.“

Zvýši sa záujem o digitálne technológie

Podľa výsledkov štúdie vzrastie dopyt aj po ďalších digitálnych a smart technológiách, ako sú drony, autonómne spôsoby doručovania, technológia digitálneho dvojčaťa a ďalšie technológie na báze umelej inteligencie. Počas pandémie sa napríklad zvýšilo využívanie dronov, ktorými inštitúcie monitorovali situáciu v mestách a zo situácie vyťažili aj firmy pôsobiace v oblasti robotiky. Najznámejším príkladom je využitie autonómnych zariadení na dezinfekciu pomocou UV žiarenia. „Krízy menia vnímanie toho, čo je možné a do čoho sa oplatí investovať a transformovať to, platí to tak pre súkromnú sféru, ako aj pre štátne zákazky. Keď pominie pandémia COVID-19, roboty sa stanú populárnymi naprieč širokou škálou aplikácií a trhov,“ hovorí analytik ABI Research Rian Whitton.

Prečítajte si aj

Back to top button