Motorizmus

Výrobu zastavujú ďalšie dve automobilky na Slovensku, rovnako je tomu aj v zahraničí

Po Volkswagen Slovakia a trnavskej PSA zastavia produkciu aj dve ďalšie automobilky vyrábajúce na Slovensku – nitriansky Jaguar Land Rover a žilinská Kia Motors Slovakia.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia preruší výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 23. marca. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák. „Kia Motors Slovakia s plným vedomím a zodpovednosťou za zdravie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a za účelom zabránenia šírenia nového koronavírusu dočasne preruší výrobu. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov, okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná,“ uviedol Žgravčák.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti zamestnáva Kia viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako 3,4 milióna vozidiel a 5 miliónov motorov.

Výroba sa zastaví aj v Nitre
Výrobné linky v reakcii na šírenie nového koronavírusu odstaví aj nitrianska automobilka Jaguar Land Rover. Ako v utorok informovala manažérka pre firemné vzťahy spoločnosti Miroslava Remenárová, výroba automobilov sa vo fabrike zastaví v piatok 20. marca, ktorý bude posledným výrobným dňom pred dočasnou odstávkou. Aktivity týkajúce sa nábehu výroby vozidla Defender však budú pokračovať v nevyhnutnom rozsahu.

„Ako sme už komunikovali, pozorne sledujeme vývoj ohľadne koronavírusu a potenciálneho dopadu na zdravie našich zamestnancov a podnikanie,“ uviedla Remenárová sa tým, že spoločne so zástupcami odborových organizácií pôsobiacich v závode Jaguar Land Rover v Nitre vypracovali plán, pri ktorom zohľadňovali vyvážený prístup k ochrane zdravia zamestnancov, ako aj k ochrane podnikania v lokálnom, ako aj v globálnom meradle. Výrobné závody automobilky vo Veľkej Británii zatiaľ zostávajú otvorené.

Produkciu zastavujú aj automobilky v Maďarsku
Zastaviť výrobu sa rozhodlo aj vedenie výrobného závodu Magyar Suzuki v severomaďarskom Ostrihome a to s platnosťou od 23. marca do 3. apríla. Dôvodom tohto kroku je narastajúce riziko šírenia nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

V utorok rovnaký krok avizoval aj výrobný závod nemeckej automobilky Audi v Győri, ktorý opatrenie zdôvodnil medzinárodnou situáciou v oblasti ochrany proti epidémii a neistotou, ktorá sa ukázala v dodávkach komponentov potrebných k výrobe. Výrobu tam prerušia do konca budúceho týždňa.

GM, Ford a Fiat Chrysler zastavia výrobu vo všetkých závodoch v USA
Pandémia nového koronavírusu zastavila aj výrobu v severnej Amerike. Tri najväčšie americké automobilky – General Motors (GM), Ford a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) – plánujú pre nový koronavírus uzavrieť všetky závody v USA, uviedla CNBC s odvolaním sa na zdroje z odvetvia.

Ford potvrdil, že preruší výrobu v USA, Kanade a Mexiku po dokončení štvrtkovej (19. 3.) večernej zmeny. Závody Fordu zostanú zatvorené do 30. marca. Automobilka uviedla, že v najbližších týždňoch bude úzko spolupracovať s odborovou organizáciou United Auto Workers (UAW) na pláne znovuotvorenia závodov rovnako ako na ďalších opatreniach, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

Editor
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button