Motorizmus

Spoločnosť Ford vytvorí centrum elektrifikácie

Momentálne prebiehajú počiatočné stavebné práce na transformácii montážneho závodu Ford Niehl v nemeckom Kolíne nad Rýnom na nové kolínske elektrifikačné centrum.

Developeri zbúrali vyradenú budovu, aby uvoľnili miesto pre novú high-tech budovu, ktorá bude slúžiť na prípravu karosérií vozidiel pri montáži nového, sériového, čisto elektrického modelu.

Prestavba závodu Niehl predstavuje významný krok pre plány spoločnosti Ford súvisiace s čisto elektrickou budúcnosťou. Kolínske elektrifikačné centrum s najnovšími technológiami na výrobu automobilov bude pripravené na spustenie výroby v roku 2023.

Náročný projekt bude od architektov vyžadovať, aby navrhli zhruba 26 metrov vysokú, 25 metrov širokú a 100 metrov dlhú stavbu v oblasti, ktorá je už teraz husto zastavaná, a v ktorej sa už od roku 1931 vyrábajú vozidlá. Nová budova premostí jednu z hlavných dopravných tepien v lokalite Niehl.

Demolácia vyradenej budovy bola naplánovaná na obdobie letnej odstávky v závode Niehl, aby odstránenie 5 000 m3 trosiek nenarušovalo prebiehajúcu výrobu vozidiel. Samotná nová budova bude dokončená do konca júla 2022, pričom čoskoro potom bude nasledovať montáž strojných zariadení.

„Som nadšený, že sme začali s transformáciou nášho závodu na kolínske elektrifikačné centrum. Toto je dôležitý míľnik pre výrobu v Nemecku a pôjde o prvý závod spoločnosti Ford v Európe, v ktorom sa budú vyrábať čisto elektrické vozidlá vo veľkom,“ povedal na miestnom stretnutí Gunnar Herrmann, predseda predstavenstva spoločnosti Ford-Werke GmbH.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button