Motorizmus

Nový Ford Ranger Raptor už aj na Slovensku

Nový Ford Ranger Raptor už aj na Slovensku. V posledný februárový deň Summit Motors Slovakia oficiálne predstavil druhú generáciu obľúbeného Fordu Ranger Raptor.

Slovenský zástupca značky Ford na Slovensku Summit Motors Slovakia oficiálne predstavil nový model Ford Ranger Raptor v priestoroch zážitkového centra pre popularizáciu vedy a techniky. Vozidlo odprezentoval riaditeľ predaja a marketingu Ján Vrábel. Okrem premiéry vozidla informoval o pripravovaných novinkách a plánoch značky Ford na najbližšie obdobie.

„Sme potešení, že toto jedinečné vozidlo, ktoré je mimoriadne obľúbené u našich zákazníkov, dorazilo na slovenský trh a je dostupné u našich dílerov po celom Slovensku. Záujem zákazníkov bol hneď od spustenia predaja enormný a neustále pretrváva,“ informoval Ján Vrábel. A dodal, že orientácia na SUV, crossover a van bude v portfóliu značky Ford naďalej rásť.

Nová generácia Fordu Ranger Raptor prichádza na trh s viacerými vylepšeniami, medzi ktoré patrí napríklad nový 3-litrový motor EcoBoost V6 s dvoma turbodúchadlami s výkonom 292 k a krútiacim momentom 491 Nm, v oboch prípadoch bude vybavený pohonom e-4WD a 10-stupňovou automatickou prevodovkou.

Riaditeľ predaja a marketingu Ján Vrábel a produktový manažér Vladimír Kravec predstavili nový Ford Ranger Raptor

Nový Ford Ranger Raptor už aj na Slovensku

Novinkou je aj elektronicky riadený aktívny výfukový systém. Poskytuje nastaviteľný zvuk motora, či sedem voliteľných režimov jazdy a prepracované odpruženie s 2,5-palcovými vnútornými obtokovými tlmičmi FOX® Live Valve z dielne divízie Ford Performance. Ako aj nový pokročilý permanentný pohon všetkých štyroch kolies, ktorý tvorí elektronicky riadená voliteľná dvojstupňová rozdeľovacia prevodovka a samosvorný predný a zadný diferenciál.

„Aj vďaka všetkým vylepšeniam zvyšuje Ford Ranger Raptor latku produktovej kvality veľmi vysoko, čím opäť potvrdzuje svoju jedinečnú pozíciu na trhu,“ dodáva produktový manažér Vladimír Kravec.
Ford sa snaží už niekoľko rokov prinášať do Európy kus amerického automobilového sna. Všetko sa to začalo Mustangom a postupne sa v portfóliu objavovali ďalšie modely. Najnovším prírastkom je nový Ranger Raptor. V základnej verzii patrí medzi významné pracovné nástroje v oblasti servisných služieb, energetiky, ako aj v ďalších odvetviach.

Dizajnovo sa približuje k svojim americkým súrodencom a má výrazne svalnatejší a agresívnejší vzhľad. Okrem väčšej prednej masky dostal Ranger Raptor aj LED Matrix svetlomety, ktoré sú oproti predošlej generácii výrazným vylepšením. V zadnej časti dominujú nové LED svetlá a tiež automatická roletka batožinového priestoru, ktorá v predošlej generácii chýbala.

Zmeny

Interiér po novom obohatili dve 12″ obrazovky. Jedna horizontálna pred vodičom a druhá vertikálna v strede palubovej dosky. Obe s najnovšou verziou infotainment systému Ford SYNC 4 s možnosťou bezdrôtového pripojenia Apple CarPlay a Android Auto. Priplatiť si budete môcť aj za prémiový audiosystém B&O s desiatimi reproduktormi.

Zmenou prešli aj sedačky, ktorých dizajn bol inšpirovaný stíhačkami F-22 Raptor. Korelácia so stíhačkami nie je náhodná. Keďže celé auto je, podobne ako aj jeho predošlá generácia, prispôsobené na adrenalínovú jazdu terénom, a zvládne teda aj nejaké tie krátke „lety“. Tomu sa prispôsobili aj úpravy podvozka.

Predné kolesá sú posunuté o 50 mm dopredu a zadná časť bola prepracovaná tak, aby mal Raptor lepšie nájazdové uhly. Prednú časť tiež chráni 2,3 mm hrubý oceľový kryt, ktorý by mal ešte lepšie zvládať prudké dopady. Nový Ranger Raptor s 2,0 l naftovým motorom je už dostupný v cene od 67 188 eur, verzia s 3,0 l benzínovým motorom je v ponuke od 71 388 eur.

Ford of Europe

Spoločnosť Ford of Europe sa zaoberá výrobou, predajom a servisom vozidiel značky Ford na 50 individuálnych trhoch a vo svojich podnikoch s plnou majetkovou účasťou má približne 34 000 zamestnancov. Celkovo pre spoločnosť pracuje približne 55 000 ľudí. Okrem spoločnosti Ford Motor Credit Company prevádzkuje spoločnosť Ford Europe divíziu Ford Customer Service Division a 24 výrobných závodov (16 podnikov s plnou majetkovou účasťou alebo konsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností a 8 nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností). Do Európy boli prvé automobily značky privezené v roku 1903, teda v tom istom roku, v ktorom bola spoločnosť Ford Motor Company založená. Výroba sa v Európe začala v roku 1911.

Zdroj
transport.sk
Editor
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button