Cestná doprava

Elektrické dodávky Ford E-Transit pre SPS

Značka Ford, zastúpená spoločnosťou Summit Motors Slovakia a líder kuriérskych služieb na Slovensku, Slovak Parcel Service (SPS) spustili významné partnerstvo. Kuriéri SPS budú mať k dispozícii plne elektrické dodávky Ford E-Transit, čo prispeje k efektívnejšiemu doručovaniu zásielok a zároveň aj k ochrane životného prostredia.

Dôležitosť elektrifikácie v doprave ako podstatnú časť udržateľnosti a ochrany životného prostredia si uvedomujú obe spoločnosti. Summit Motors Slovakia má v ponuke hybridné, plug-in-hybridné, ale aj plne elektrické osobné a úžitkové vozidlá Ford. Kuriérska spoločnosť SPS taktiež minimalizuje dopady svojej podnikateľskej činnosti, a to neustálou modernizáciou a rozširovaním vozového parku o plne elektrické dodávky.

„Myslíme si, že práve elektrické dodávky Ford E-Transit vhodne doplnia náš neustále modernizovaný vozový park a budú spoľahlivými spoločníkmi pre našich kuriérov, vďaka čomu budeme môcť doručovať rýchlo, ale hlavne ekologicky,“ hovorí Ján Ťurek, konateľ Slovak Parcel Service. Začiatok spolupráce hodnotí aj Yuki Ura, výkonný riaditeľ Summit Motors Slovakia. „Sme veľmi radi, že sme nadviazali spoluprácu práve so Slovak Parcel Service. Veríme, že elektrické úžitkové vozidlá Ford E-Transit, ktoré aktuálne patria medzi najvýkonnejšie dodávky na trhu, podporia produktivitu kuriérov a pomôžu znížiť celkové náklady spoločnosti SPS.“

Ekologickejšia jazda s Fordom E-Transit

Úžitkové elektrické vozidlá Ford E-Transit boli navrhnuté tak, aby firmám umožnili prosperovať v oblasti ochrany životného prostredia, výkonnosti a nákladovej kapacity.

„Prvé testovacie jazdy elektrickej dodávky Ford E-Transit začali už v októbri 2022. Po pol roku úspešných testov bolo spoločnosti SPS odovzdaných 14 dodávok a naša spolupráca bude naďalej pokračovať,“ upresňuje Jozef Jankech, manažér fleetového predaja Summit Motors Slovakia.

Vozidlo Ford E-Transit je napájané 400 V batériou s využiteľnou kapacitou 68 kWh. Akumulátor poskytuje na jedno nabitie dojazd až 350 km, čo je podľa WLTP zhruba trojnásobok vzdialenosti, ktorú denne najazdí vodič priemernej flotily v Európskej únii. O pohon sa stará elektromotor s výkonom 198 kW. V porovnaní s konkurenciou ide o najvýkonnejší elektromotor v Európe.

Zľava: Yuki Ura, výkonný riaditeľ Summit Motors Slovakia a Ján Ťurek, konateľ Slovak Parcel Service

Plány značky Ford v oblasti elektrifikácie

Spoločnosť Ford sa zaviazala plniť ciele s dôrazom na ochranu životného prostredia. Do roku 2026 chce pokračovať v elektrifikácii vozidiel a vyrábať len autá s elektrickým a plug-in hybridným pohonom. Do roku 2035 má v pláne využívať obnoviteľnú elektrickú energiu z miestnych zdrojov, s čím súvisí aj výroba plne elektrických vozidiel v Európe.

Slovenský zástupca značky Ford – Summit Motors Slovakia sa pripája k plneniu týchto cieľov a zároveň realizuje kroky na regionálnej úrovni. Spoločnosť okrem iného poskytuje možnosť recyklácie vozidiel, ako aj ich ekologickú likvidáciu a ďalšie využitie.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button