Motorizmus

Nemecká vláda dá 2 miliardy eur na podporu dodávateľov komponentov pre autá

Nemecká vláda plánuje v najbližších rokoch minúť 2 miliardy eur na podporu dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel, keďže toto odvetvie prechádza od starších dieselových modelov k novým ekologickejším vozidlám. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA. Podľa jej informácií minister hospodárstva Peter Altmaier stanovil kľúčové body programu, ktorý nadobudne účinnosť 1. januára a zostane v platnosti do roku 2024.

V júni sa konzervatívci kancelárky Angely Merkelovej a ich sociálnodemokratickí koaliční partneri dohodli na poskytnutí finančnej podpory na zvýšenie investícií do sektora, ktorý vyrába automobilové súčiastky. Veľa dodávateľov z tohto odvetvia je pod tlakom a musí modernizovať výrobu, pretože ich produkty a prevádzky sú stále orientované na spaľovacie motory.

Posun smerom k čistejším elektrickým modelom však sťažila pandémia nového koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla dopyt po automobiloch a stiahla silný nemecký automobilový priemysel do krízy. Vládny plán podpory dodávateľov autokomponentov sa údajne zameria na investície v troch oblastiach: nové továrne, digitálne a automatizované technológie a životné prostredie.

„Prechod na nové produkty, najmä v oblasti elektronickej mobility, si vyžaduje úpravu výroby. Rýchlejšie inovačné cykly si vyžadujú flexibilnejšie výrobné zariadenia. Tlak na výrobu je vysoký,“ uviedla DPA s odvolaním sa na vládny plán.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button