Motorizmus

Mercedes-Benz vidí stabilizáciu v Číne, VW spúšťa výrobu vo Wolfsburgu

Značka Mercedes-Benz zaznamenala stabilizáciu na čínskom trhu a plánuje opäť spustiť ďalšie výrobné linky. Produkciu obnovil aj najväčšý výrobný závod koncernu Volkswagen vo Wolfsburgu.

Nemecký výrobca luxusných áut Mercedes-Benz, dcérska firma koncernu Daimler, už zaznamenal stabilizáciu podnikania v Číne. Ázijská krajina totiž ukončila blokády spojené s pandémiou nového koronavírusu. Uviedol to Markus Schäfer, člen predstavenstva pre výrobu, pre nedeľné noviny Bild am Sonntag.

„Len v samotnej Číne sme v marci opäť predali približne 50.000 vozidiel. To v nás vzbudzuje dôveru,“ povedal Schäfer. Automobilka Mercedes-Benz predala za tri mesiace do konca marca na celom svete približne 477.400 osobných vozidiel. V správe sa neuvádza, koľko z týchto áut dodala klientom v Číne. Vlani si však Číňania kúpili 694.200 áut značky Mercedes-Benz, čo predstavuje 29 % z globálneho odbytu nemeckej automobilky. Od pondelka (27. 4.) Daimler opäť spustí montážne linky v nemeckých závodoch Mercedesu v Sindelfingene a Brémach, kde sa vyrábajú vozidlá triedy E a S.

Čína je najväčší trh pre mercedesy triedy S. Z montážnej linky v Sindelfingene vzíde každý deň niekoľko stoviek týchto modelov. Schäfer však pripomenul, že výroba ihneď po obnovení nedosiahne plnú kapacitu. Daimler tento týždeň oznámil, že jeho prevádzkový zisk v 1. štvrťrok klesol takmer o 80 % v dôsledku pandémie, a varoval, že peňažné toky, ktoré používa na výplatu dividend, sa tento rok znížia.

Volkswagen obnovil výrobu vo svojom najväčšom závode vo Wolfsburgu

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) v pondelok oznámil, že obnovil výrobu vo svojej najväčšej továrni vo Wolfsburgu, kde zaviedol nové hygienické opatrenia pre pandémiu nového koronavírusu.
      
Nemecko po poklese nových prípadov nákazy uvoľnilo blokády. Výrobcovia automobilov sa pritom spoliehajú na schopnosť krajiny vystopovať a udržať pod kontrolou šírenie nového koronavírusu, aby sa mohla najväčšia ekonomika Európy vrátiť späť do práce.

Vo Wolfsburgu, kde sa vyrába napríklad model VW Golf, začalo v pondelok opäť pracovať na montážnych linkách približne 8000 ľudí. Tento týždeň by sa v továrni malo vyrobiť 1400 áut a do 14 dní by produkcia mala stúpnuť na 6 000 kusov.
      
Výroba v závode Wolfsburg bude na začiatku na úrovni 10 až 15 % predkrízovej kapacity a nasledujúci týždeň by mala dosiahnuť zhruba 40 %, informoval Andreas Tostmann, člen predstavenstva VW zodpovedný za výrobu.

Sieť showroomov VW je opäť otvorená a to znamená, že sa k našim predajcom znova môžete prísť poradiť či naživo si…

Uverejnil používateľ Volkswagen Streda 22. apríla 2020

„Reštart najväčšej automobilky v Európe po týždňoch odstávky je dôležitým symbolom pre našich zamestnancov, našich predajcov, dodávateľov, nemecké hospodárstvo a pre Európu,“ uviedol Tostmann. VW prepracoval svoje postupy tak, aby zahŕňali nové hygienické opatrenia. Zamestnanci si musia zmerať teplotu a obliecť sa do pracovných kombinéz ešte doma, aby sa zabránilo zhlukovaniu ľudí v šatniach továrne.
      
Na dlážku vo výrobných halách boli umiestnené značky, aby boli pracovníci lepšie schopní dodržiavať pravidlo o dištancovaní zhruba vo vzdialenosti 1,5 metra a dostali tiež čas navyše na dezinfekciu nástrojov a povrchov, uviedol VW.
      
Začiatkom apríla začal Volkswagen vyrábať komponenty v továrňach v Braunschweigu, Kasseli, Salzgitteri a Hannoveri, 20. apríla obnovil výrobu automobilov v Zwickau a Bratislave a 23. apríla v Chemnitzi.
      
Tento týždeň skupina Volkswagen obnoví výrobu v Portugalsku, Španielsku, Rusku, Južnej Afrike a Južnej Amerike a od 3. mája v Chattanooga v Spojených štátoch. Volkswagen ďalej uviedol, že znovu otvoril približne 70 %  svojich autosalónov v Nemecku.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button