Motorizmus

Lucid Motors dokončuje výstavbu prvého závodu

Spoločnosť Lucid Motors oznámila ukončenie prvej fázy výstavby nového závodu Lucid AMP-1 (Advanced Manufacturing Plant) v Casa Grande, v Arizone, s tým, že prebieha inštalácia výrobného zariadenie a procesy pred začiatkom výroby automobilu Lucid Air na jar 2021. Ako prvá zelená lúka zameraná na výrobu elektrických vozidiel postavená v Severnej Amerike bola inovatívna technológia AMP-1 od spoločnosti Lucid navrhnutá so zameraním na budúcnosť, čo umožňuje ďalšie fázy rozširovania na danom mieste, pričom ďalšia fáza sa má začať začiatkom roku 2021, čo umožní budúcu výrobu prvého SUV od tejto značky pod názvom Project Gravity v roku 2023.

„Začali sme výstavbu závodu Lucid AMP-1 na pozemku o rozlohe 590 akrov v Casa Grande v Arizone 2. decembra 2019 a o niečo menej ako rok nato sme dokončili prvú účelovú továreň na elektrické automobily v Severnej Amerike,“ uviedol Peter Rawlinson, generálny riaditeľ a technologický riaditeľ, Lucid Motors. „Úsilie a agilita preukázané týmto tímom sú skutočne ohromujúce, pretože už teraz uvádzame do prevádzky vybavenie kompatibilné s výrobným systémom Lucid, aby sme za pár mesiacov mohli zahájiť výrobu nového modelu elektronického automobilu – Lucid Air.“

V rámci uvedenia továrne do prevádzky, ktorá testuje inovatívne výrobné procesy spoločnosti Lucid a najmodernejšie vybavenie, spoločnosť už vybudovala svoju kompletnú testovaciu flotilu beta verzií a teraz prechádza na výstavbu finálnej série produkčne reprezentatívnych verzií automobilu Lucid Air. Výrobný systém Lucid zahŕňa pokročilé procesy, ako je napríklad nitovaná a lepená samonosná konštrukcia karosérie inšpirovaná lietadlom, na ktorej sú nahradené bodové zvary, čo dodáva automobilu Lucid Air najmodernejšiu štrukturálnu účinnosť. Zákaznícke sériové automobily začnú vychádzať z arizonskej linky na jar roku 2021 s počiatočnou kapacitou až 30 000 kusov ročne na zásobovanie globálnych trhov, počnúc Severnou Amerikou. Spočiatku sa budú skladať z edície automobilov Lucid Air Dream Edition, po ktorých budú rýchlo nasledovať modely Grand Touring a Touring. Automobil Lucid Air Pure sa k edícii pripojí začiatkom roku 2022 a bude k dispozícii od 69 900 dolárov.

Arizonská lokalita bola vybraná z mnohých dôvodov – medzi ktoré patrí infraštruktúra, talent, geografické umiestnenie a už existujúci automobilový dodávateľský reťazec, ale ponúkla tiež priestor pre veľkú továreň a plánované rozšírenie, pretože kľúčové oblasti továrne boli zámerne navrhnuté s týmto úmyslom. Patrí sem najmodernejšia lakovňa na báze vody navrhnutá tak, aby bola zabezpečená budúcnosť s potrebným rozsahom a špecializovanou infraštruktúrou, aby mohla byť rozšírená tak, aby vyhovovala potrebám všetkých budúcich fáz samotnej továrne. Do roku 2028 sú plánované celkovo štyri fázy, ktoré zastavanú plochu továrne rozšíria zo súčasných 92 810 m2 473 805 m2. V konečnej podobe bude výrobná kapacita továrne AMP-1 až 400 000 kusov ročne.

„Pri budovaní tohto závodu sme sa držali niekoľkých dôležitých výrobných filozofií, vrátane princípov „Future Ready“ a „On Time“, ktoré nám spoločne umožnili efektívne riadiť naše investície a od základov budovať úplne nový závod,“ uviedol Peter Hochholdinger, viceprezident pre výrobu v spoločnosti Lucid Motors. „Keďže do našej ponuky pridávame nové platformy a vozidlá, plánovanie tejto továrne zaručuje, že budeme vždy schopní držať krok s rastúcim dopytom zákazníkov po našich pokrokových elektrických vozidlách.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button