Motorizmus

Kia spustila výrobu plug-in hybridnej verzie modelu Sportage

Spoločnosť Kia Slovakia spustila na začiatku februára výrobu plug-in hybridnej verzie najnovšieho modelu Sportage. Po hybridnej a mild-hybridnej verzii ide o tretiu verziu elektrifikácie tohto modelu.

Spusteniu sériovej výroby v Tepličke nad Váhom predchádzalo vybudovanie novej manipulačnej stanice na podvozkovej linke v montážnej hale spolu s krátkym dopravníkom batérií. „Na tejto stanici je vysokonapäťová batéria pripevnená o podlahu karosérie v strede vozidla. Centrálne umiestnená batéria zabezpečuje vyvážené rozloženie hmotnosti,“ vysvetlil hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.

Doplnil, že plug-in hybridný systém v piatej generácii modelu Sportage tvorí turbo-benzínový motor 1,6 T-GDI v kombinácii s automatickou prevodovkou, elektromotor, lítium-iónová (Li-ion) batéria a pohon všetkých štyroch kolies. „Do automobilov Sportage sa montuje synchrónny elektromotor s permanentným magnetom a výkonom 66,9 kW. Li-ion polymérová batéria má kapacitu 13,8 kWh. Kia Sportage PHEV má kombinovanú spotrebu paliva 1,1 l/100 km a dojazd 70 kilometrov (WLTP),“ dodal hovorca spoločnosti.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button