Motorizmus

Automobilka Kia vlani vyrobila historicky najviac áut

Automobilka Kia vlani vyrobila historicky najviac áut. Automobilka Kia Slovakia vyrobila vlani vo výrobnom závode v Tepličke nad Váhom viac ako 350 000 áut, čo je historicky najviac.

Najvyrábanejším modelom zostal Kia Sportage. Hlavné exportné trhy tvorili Veľká Británia, Nemecko a Španielsko. Počas utorňajšej tlačovej konferencie v Tepličke nad Váhom to oznámil hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.  Z liniek výrobného závodu vlani zišlo celkom 350 224 vozidiel. Tento počet predstavuje nárast o 12 % oproti predchádzajúcemu roku. „Najväčšiu časť vyrobených automobilov v roku 2023 tvorila piata generácia modelu Sportage, a to až 60 % z celkového množstva. Zvyšných 40 % predstavovali rôzne karosárske verzie modelu Ceed,“ priblížil Potoček. Každé štvrté vyrobené vozidlo bolo elektrifikované.

Tromi hlavnými exportnými krajinami pre automobilku zostávajú Veľká Británia (16 %), Nemecko (11 %) a Španielsko (10 %), pre slovenských zákazníkov vyrobili viac ako 7400 automobilov modelov Sportage a Ceed. „Medzi krajiny, kam vlani smerovalo najviac elektrifikovaných vozidiel, patrí okrem Veľkej Británie aj Francúzsko, Španielsko a Švédsko. Celkovo spoločnosť svoje automobily exportovala do 87 štátov,“ vyčíslil hovorca.

V automobilke vyrobili v roku 2023 aj viac ako 507 000 motorov vrátane jubilejného sedemmiliónteho hnacieho agregátu. „To predstavuje medziročný nárast výroby motorov o viac ako 10 %,“ povedal Potoček. Značnú časť, 87 % vyprodukovaných motorov tvorili benzínové jednotky. Väčšinu vyrobených agregátov namontovali do vozidiel vyrábaných v Tepličke nad Váhom, zatiaľ čo 44 % putovalo do závodu Hyundai v českých Nošoviciach.  Kia Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Corporation v Európe. Závod vybudovali v období rokov 2004 až 2006. Výrobu automobilov a motorov spustili v decembri 2006. Spoločnosť dlhodobo zamestnáva 3800 ľudí.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button