Letecká doprava

Nepravidelná obchodná letecká doprava do 8 štátov je povolená

Včera podvečer Ústredný krízový štáb na svojom rokovaní čiastočne uvoľnil pravidlá pre nepravidelnú obchodnú leteckú dopravu (súkromné biznis lety). Občanom s trvalým alebo prechodným pobytom v Slovenskej republike je od dnes podvečer umožnené letecky vycestovať súkromnou dopravou s kapacitou do 20 cestujúcich z Letiska M. R. Štefánika do 8 krajín v Európe – Česka, Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska.

Pri návrate do 48 hodín nemusia klienti absolvovať domácu ani štátnu karanténu. Cestujúci budú na palubách lietadiel pred príletom na Slovensko vypĺňať formuláre s osobnými údajmi, ktoré im rozdá posádka lietadla. V prípade, ak doba do návratu presiahne 48 hodín bude cestujúcim nariadená štátna izolácia (okrem výnimiek) po dobu testovania na covid-19 a následná domáca izolácia s celkovou dobou trvania 14 dní – v prípade negatívneho výsledku.

Repatriačné lety

V prípade príletov zo zahraničia (len repatriačné prílety) budú môcť od zajtra, 29. mája, využiť na hraničnom priechode Letisko Bratislava cestujúci aj e-karanténu za podmienok, ktoré platia na hraničných priechodoch, kde už v súčasnosti elektronická karanténa funguje. Cestujúci si musí stiahnuť do svojho mobilu aplikáciu (funguje len na operačné systémy Android) a po repatriačnom prílete mu ju policajti z Oddelenia hraničnej kontroly Prezídia policajného zboru SR aktivujú, čím umožnia repatriantom absolvovať izoláciu v domácom prostredí.

Zákaz civilných letov (pravidelnej a charterovej dopravy s dovolenkármi) je rozhodnutím štátnych orgánov opätovne predĺžený na ďalšie 14-dňové obdobie, osobné lety s cestujúcimi na slovenské letiská nebudú umožnené minimálne do 11. júna 2020.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button