Letecká doprava

Španielski zamestnanci Ryanairu a easyJetu ohlásili štrajky

Španielski zamestnanci Ryanairu a easyJetu ohlásili štrajky. Palubný personál nízkonákladových leteckých spoločností Ryanair a easyJet ohlásil ďalšie štrajky na tento mesiac. To zhorší problémy a chaos na letiskách počas hlavnej turistickej sezóny.

Španielski zamestnanci Ryanairu plánujú tento mesiac štrajkovať 12 dní za lepšie pracovné podmienky. Oznámili to v sobotu (2. 7.) odborové zväzy USO a SICTPLA. V sobotu bolo v dôsledku štrajkov palubného personálu spoločností Ryanair a easyJet zrušených 15 letov do a zo Španielska. A ďalších 175 malo meškanie, čo spôsobilo problémy dovolenkárom aj leteckému sektoru.

„Po šiestich dňoch štrajku a vzhľadom na neochotu spoločnosti vypočuť si zamestnancov a radšej ponechať tisíce cestujúcich na zemi namiesto toho, aby si sadli a rokovali o dohode podľa španielskych zákonov, sme boli nútení vyhlásiť nové dni štrajku,“ povedala Lidia Arasanzová z USO. Vyhlásila, že počas uplynulých dvoch štrajkov, z ktorých každý trval tri dni, bolo „zrušených viac ako 200 letov a spôsobili takmer 1000 meškaní“. Upozornila, že nadchádzajúce akcie pravdepodobne spôsobia podobnú úroveň narušenia letov.

Palubný personál Ryanairu bude opäť štrajkovať v dňoch 12. až 15. júla, 18. až 21. a 25. až 28. júla na 10 španielskych letiskách, na ktorých Ryanair pôsobí. Uviedli odbory vo vyhlásení. „Odbory a posádky Ryanairu požadujú od leteckej spoločnosti zmenu postoja,“ uviedli vo vyhlásení a vyzvali vedenie spoločnosti, aby obnovilo rokovania o viacerých otázkach vrátane vyplácania minimálnej mzdy. Odbory tiež naliehali na vládu v Madride, aby „nedovolila Ryanairu porušovať pracovnú legislatívu a ústavné práva, ako je právo na štrajk“.

Španielski zamestnanci Ryanairu a easyJetu ohlásili štrajky

Ryanair vo svojom vyhlásení zase uviedol, že očakáva „minimálne (ak vôbec nejaké) narušenie svojich letových poriadkov v júli v dôsledku menších a nedostatočne podporovaných štrajkov v Španielsku“.
Dodal pritom, že štrajky zamestnancov riadenia letovej prevádzky (ATC) a nedostatok letiskových zamestnancov v celej Európe (ktoré sú mimo kontroly Ryanairu) môžu spôsobiť menšie problémy a cestujúci budú v prípade rušenia letov informovaní e-mailom alebo SMS.

Odbory palubných sprievodcov Ryanairu v Belgicku, Španielsku, Portugalsku, Francúzsku a Taliansku v uplynulých dňoch štrajkovali. No írska nízkonákladová letecká spoločnosť tvrdí, že to zasiahlo menej ako 2 % jej letov. Letecké spoločnosti v celej Európe sa stretávajú s problémami. Keďže toto odvetvie zápasí s nedostatkom zamestnancov po uvoľnení opatrení proti pandémii ochorenia COVID-19 a obnovení cestovania.

Aj španielski palubní sprievodcovia ďalšej nízkonákladovej spoločnosti easyJet plánujú tento mesiac štrajkovať celkovo deväť dní za vyššie platy. Štrajk prebehne počas prvých troch júlových víkendov. Požadujú rovnaké pracovné podmienky, ako majú ostatné európske letecké spoločnosti. EasyJet v sobotu zrušila päť letov zo Španielska. Vo Francúzsku medzitým zrušili desiatky letov na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, kde od štvrtka (30. 6.) štrajkujú hasiči, čo prinútilo letecké úrady preventívne uzavrieť niekoľko pristávacích dráh.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button