Cestná doprava

Volta Zero bude vyrábať Steyr Automotive

Spoločnosť Volta Trucks, ktorá vyvíja 16-tonové elektrické nákladné vozidlo Volta Zero, oznámila spoluprácu s výrobcom vozidiel Steyr Automotive. Finálna dohoda je výsledkom výberového procesu, do ktorého boli zapojení viacerí výrobcovia vozidiel v Európe.

Steyr Automotive, patriaci v minulosti do portfólia MAN Truck and Bus Austria, bol podľa Volta Trucks vybraný na základe viac ako storočných znalostí a skúseností s výrobou úžitkových vozidiel a existujúcej výrobnej infraštruktúry. Volta Trucks sa tak podľa svojho vyhlásenia môže spoľahlivo pripraviť na štart sériovej výroby svojich vozidiel, ktorý je naplánovaný na koniec roka 2022. Zákaznícke testy elektrického nákladného vozidla Volta Zero začnú v polovici budúceho roka.

Prečítajte si aj

Blízko prvým trhom

Spolupráca týchto partnerov má v regióne priamo vytvoriť 500 pracovných miest a ďalších 2 000 má vzniknúť v dodávateľských reťazcoch. Ponuka modelov Volta Trucks sa má postupne rozšíriť na 4 modely, ktoré pokryjú segmenty od 7,5 tony do 19 ton. Do roku 2025 chce značka vyrábať 27 000 vozidiel ročne.

Výroba v Rakúsku spĺňa aj ciele jej stratégie k znižovaniu emisií, ktorú Volta Trucks predstavila v máji 2021. Svoje vozidlá chce vyrábať blízko trhov, na ktorých sa budú predávať. Pre model Volta Zero budú prvými trhmi metropoly Londýn a Paríž, ktoré sú v dobrej vzdialenosti od rakúskeho výrobného závodu. Volta Trucks sa chce neskôr rozrastať nielen v Európe, ale následne aj na trhoch v Severnej Amerike a Ázii.

Volta Zero sa bude vyrábať v Rakúsku

Investície pre ďalšiu fázu

Volta Trucks nedávno oznámila aj svoj ďalší úspech. Podarilo sa jej zabezpečiť ďalší kapitál vo výške 37 mil. eur. Túto investíciu zastreší jej existujúci partner Luxor Capital, ktorý má v správe aktíva za viac ako 8 mld. USD, spolu s novými partnermi, ktorí prejavili dôveru v potenciál a budúcnosť firmy.

Jedným z nich je spoločnosť Agility, ktorá poskytuje služby dodávateľského reťazca a okrem zamerania na inovácie je tiež investorom. Špecializuje sa na spoluprácu s firmami, ktoré vyvíjajú zelené dopravné riešenia, alternatívy hromadnej dopravy, trhoviská pre náklad a tovary a digitálne riešenia pre nákladnú dopravu. „Volta Trucks a Agility zdieľajú víziu bezemisnej budúcnosti a odhodlanie naplniť ju čím skôr,“ povedal pri príležitosti oznámenia novej spolupráce generálny riaditeľ Agility Tarek Sultan. Ďalším z nových partnerov je spoločnosť Proterra, ktorá bude pre Volta Zero dodávať batérie.

Koncom septembra navyše Volta Trucks oznámila partnerstvo so spoločnosťou Sibros, ktorá jej poskytne kompletné softvérové a dátové riešenie. Vozidlá Volta Trucks tak budú schopné v reálnom čase poskytovať údaje pre majiteľov aj správcov flotíl vrátane existujúcej nabíjacej infraštruktúry alebo aktualizácií bez potreby návštevy servisu. Tieto riešenia majú priniesť väčšiu transparentnosť a zároveň zvýšiť profitabilitu pre majiteľov a prevádzkovateľov vozidiel od Volta Trucks.

Rastie počet predobjednávok

Pozitívne výsledky sa ukazujú aj na počte predobjednávok. Po sérii zákazníckych podujatí eviduje Volta Trucks viac ako 2 500 objednaných vozidiel v hodnote presahujúcej 600 mil. eur. „Obchodný, inžiniersky, výrobný a organizačný progres Volty bol úžasný. Volta Zero a benefity, ktoré toto auto prináša oproti konvenčným úžitkovým vozidlám, jasne rezonujú našimi zákazníkmi, čo ukazuje aj kniha objednávok v hodnote 600 mil. eur,“ povedal člen predstavenstva Luxor Capital a Volta Trucks Sharp McGivaren.

Zdroj
transport.sk

Prečítajte si aj

Back to top button