Cestná doprava

Volta Zero do série

Volta Zero do série. Spoločnosť Volta Trucks, výrobca plne elektrických úžitkových vozidiel, potvrdila začiatok sériovej výroby 16-tonového plne BEV nákladného vozidla Volta Zero. Produkcia prebieha v spoločnosti Steyr Automotive, ktorá je partnerom automobilky v oblasti zmluvnej výroby, v rakúskej firme Steyr.

Po prototypoch, ktoré prešli fázami Design Verification a Production Validation v roku 2022, teraz na výrobnú linku vstúpili prvé sériovo vyrábané vozidlá Volta Zero podľa zákazníckych špecifikácií. Počiatočná várka vozidiel bude použitá pre program Volta Zero Driving Experience Program. Na testovanie priamo u zákazníkov, ktoré umožnia operátorom autoparkov pochopiť, ako sa plne elektrické stredne ťažké nákladné vozidlá začlenia do ich typickej prevádzky. Po začatí výroby prejdú vyrobené nákladné vozidlá prísnym a rozsiahlym preskúmaním a potvrdením kvality a testovaním. Očakáva sa, že prvé objednané trucky budú odoslané zákazníkom v 3. štvrťroku 2023.

BEV nákladné vozidlá Volta Zero vyrazia v tomto roku k svojim zákazníkom

Politika vždy vpredu

Spoločnosť Volta Trucks privítala pani Leonore Gewessler, rakúsku ministerku klímy, životného prostredia, energetiky, mobility, inovácií a technológií. Politička sa stala svedkom významného míľnika: finálnych príprav na začatie sériovej výroby plne elektrického vozidla Volta Zero. „Tu v Steyri sa odteraz vyrábajú moderné nákladné plne elektrické vozidlá šetrné ku klíme a životnému prostrediu. To dokazuje, že pre Rakúsko a Európu existujú obrovské príležitosti v oblasti e-mobility. Viac ochrany klímy, vyššia kvalita života v našich mestách a nové perspektívne pracovné miesta. Som naozaj hrdá, že sa takáto výroba odohráva práve v Rakúsku. Ďakujem za vzrušujúci pohľad na pôsobivé dielo,“ zdôraznila po svojej návšteve rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová.

Šikovný Siegried Wolf

Zmluvný výrobný závod Volta Trucks je vo vlastníctve spoločnosti Steyr Automotive. Po rozsiahlom výberovom konaní bola v auguste 2021 spoločnosť Steyr Automotive na základe svojich rozsiahlych skúseností s výrobou úžitkových vozidiel, existujúcich výrobných zariadení a následnej rýchlosti uvedenia na trh vybraná ako partner na výrobu vozidiel Volta Zero. Steyr Automotive ponúkla spoločnosti Volta Trucks viac ako sto rokov skúseností s výrobou úžitkových vozidiel.

Mimochodom Steyr Automotive zakúpila výrobný závod v Steyri od VW Group respektíve MAN Truck and Bus a to aj napriek tomu, že existoval vysoký protitlak zo strany odborov pôvodných zamestnancov a dokonca aj zo strany odborov samotnej VW Group, IG Farben. Avšak sila majoritných vlastníkov skupiny, rodiny Porsche, nakoniec všetkých pretlačila a výrobné zázemie v Steyri bolo odpredané rakúskemu podnikateľovi v automobilovom priemysle Siegfriedovi Wolfovi. Tento zaujímavý človek si veľmi obratne a pomerne skoro zaistil veľkého priemyselného nájomníka svojho nového areálu, spoločnosť Volta Trucks.

BEV nákladné vozidlá Volta Zero môžu úplne zmeniť hru v prospech e-mobility

Volta Zero do série

Steyr Automotive vyhradila pre Volta Trucks výrobnú kapacitu až 14 000 vozidiel ročne z ich celkovej dostupnej produkcie. Spoločnosť Volta Trucks v nadchádzajúcich rokoch zvýši objem výroby, aby túto príležitosť maximalizovala, a počas tejto doby výroba Volta Zero potenciálne vytvorí viac ako 700 pracovných miest a ďalších odhadom 2000 pozícií v dodávateľskom reťazci.

Kjell Walöen, spoluzakladateľ a hlavný riaditeľ pre výrobu a logistiku spoločnosti Volta Trucks, povedal: „Prvá sériová výroba vozidiel Volta Zero, ktorá sa dostane na výrobnú linku tu v Steyri, je najpodstatnejším míľnikom, ktorý spoločnosť doteraz dosiahla. Len za 2,5 roka, teda za menej ako polovicu času, ktorý potrebujú existujúci tradiční výrobcovia nákladných vozidiel, sme sa posunuli od uvedenia konceptu, cez fázu inžinierstva, vývoja a zaistenia výrobnej kvality až po začatie výroby modelov finálnej špecifikácie, ktoré budú riadiť naši zákazníci. Tempo, ktorým spoločnosť Volta Trucks uviedla svoj produkt na trh, je dôkazom vysokokvalifikovaných profesionálov v spoločnosti a u našich partnerov.“

Rakúskej ministerke pre ochranu klímy Leonore Gewesslerovej sa vo výrobe vozidiel Volta Zero evidentne páčilo

Zdroj
transport.sk
Editor
MO

Prečítajte si aj

Back to top button