Cestná doprava

Volvo Trucks s rekordnou objednávkou na elektrické vozidlá

Spoločnosť Volvo Trucks obdržala od spoločnosti DFDS, najväčšej prepravnej a logistickej spoločnosti v severnej Európe, objednávku na 100 elektrických nákladných vozidiel Volvo FM Electric. Dohoda je doposiaľ najväčšou komerčnou objednávkou na elektrické nákladné vozidlá Volvo a jednou z najväčších v histórii ťažkých elektrických nákladných vozidiel na svete.

„Toto je hlavný míľnik v našom záväzku voči doprave bez fosílnych palív a som veľmi hrdý na partnerstvo, ktoré s DFDS máme. Spoločne ukazujeme svetu, že elektrifikovaná ťažká nákladná doprava je životaschopným riešením už dnes. Verím, že to povzbudí oveľa viac zákazníkov, aby sebavedomo urobili prvý krok na vlastnej ceste k elektrifikácii,“ komentuje Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Prvé dodávky vozidiel Volvo FM Electric do spoločnosti DFDS sa začnú vo štvrtom štvrťroku 2022 a budú pokračovať počas celého roku 2023. Nákladné vozidlá budú v logistickej sieti DFDS v Európe využívané na krátke aj dlhšie prepravy.

„V spoločnosti DFDS sme odhodlaní podieľať sa na znižovaní emisií CO2 a vytváraní udržateľného dodávateľského reťazca. Vieme, aká dôležitá je elektrifikácia na ceste k dosiahnutiu našich cieľov v oblasti CO2, a dúfam, že budeme môcť inšpirovať ostatných vďaka tomuto zásadnému posunu vpred,“ vysvetľuje Niklas Andersson, výkonný viceprezident a riaditeľ divízie logistiky v DFDS.

FOTO: Volvo Trucks

Volvo FM Electric môže uniesť hmotnosť 44 ton (celková hmotnosť súpravy) a má dojazd až 300 km. Vozidlá je možné nabíjať v depu počas noci (každé vozidlo je vybavené nabíjačkou AC), ako aj vysokorýchlostným nabíjaním na trase (DC nabíjanie). Spoločnosť DFDS sa rozhodla pre financovania vozidiel prostredníctvom Volvo Finančných Služieb.

Prelom v predaji elektrických nákladných vozidiel v Európe

Trend elektrifikácie na trhu ťažkých nákladných vozidiel sa zrýchľuje. V Európe bolo tento rok zatiaľ zaregistrovaných niekoľko stoviek elektrických nákladných vozidiel nad 16 ton. Z toho približne 40 percent tvorí značka Volvo Trucks. „Našim jasným cieľom je riadiť transformáciu elektrických nákladných vozidiel a vedúce postavenie na trhu ukazuje, že sme určite na dobrej ceste. Našim cieľom do roku 2030 je, aby polovica našich globálnych dodávok nákladných vozidiel bola elektrická. S potešením vidíme, že rastúci záujem medzi našimi zákazníkmi sa začína premietať do záväzných objednávok, o čom v neposlednom rade svedčí aj táto pôsobivá objednávka od DFDS,“ dodáva Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Spoločnosť Volvo Trucks zahájila sériovú výrobu elektrických nákladných vozidiel v roku 2019 a tým sa stala jednou z prvých značiek v nákladnej oblasti. Ponuka zahŕňa šesť modelov elektrických nákladných vozidiel – Volvo FH Electric, Volvo FM Electric, Volvo FMX Electric, Volvo FE Electric, Volvo FL Electric a Volvo VNR Electric, predávané v Severnej Amerike. Spoločnosť DFDS poskytuje trajektové a prepravné služby v Európe a jej ročné tržby dosahujú 19 miliárd dánskych korún (DKK). Jej 10,000 zamestnancov reprezentuje spoločnosť v 20 krajinách. Sídlo sa nachádza v Kodani a spoločnosť je kótovaná na burze Nasdaq v Kodani.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button