Cestná doprava

V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek

V Banskej Bystrici prebudujú päť svetelných križovatiek, ktoré umožnia aj preferenciu vozidiel mestskej hromadnej dopravy.

Bude to na ceste popri Hrone od Štadlerovho nábrežia – banskobystrického nákupného centra až po križovatku Námestie slobody – Cesta k Smrečine. TASR o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Ako dodala, projektom sa zvýši nielen bezpečnosť a komfort cestujúcich a chodcov, ale aj plynulosť cestnej premávky. „Cieľom je vybudovať najmodernejší systém inteligentného riadenia dopravy pomocou cestnej dopravnej signalizácie na piatich križovatkách na cestnom ťahu, ktorý patrí v Banskej Bystrici k najvyťaženejším. Súčasťou projektu bude prestavenie semaforov na jednotlivých úsekoch, ktoré zvýšia priepustnosť týchto križovatiek. Vďaka moderným technológiám budeme môcť získavať presné údaje o počtoch automobilov, cyklistov i peších a celkovej dopravnej situácii v meste,“ uviedol primátor Ján Nosko.

Podľa hovorkyne v súčasnosti sú na existujúcich križovatkách použité tri typy starých stožiarov s návestidlami, ktoré sú väčšinou po dobe životnosti. „Riadenie dopravy je riešené radičmi, prepojenými zastaranou kabelážou, ktoré majú pevne definované signálne plány. K dispozícii nie je vyhodnocovanie štatistických dát, ani on-line prispôsobovanie riadenia dopravy,“ zdôraznila.

V rámci projektu bude inštalovaných 45 bezdrôtových magneto-detektorov pre identifikáciu vozidiel, 18 kamier a jedna cestná meteostanica. Na každej križovatke bude vybudovaný kamerový systém. Celkové výdavky projektu sú podľa samosprávy odhadované na 981 000 eur, z toho získané eurofondy tvoria 743 000 eur.

Marhefková tiež pripomenula, že poslanci mestského zastupiteľstva schválili návrh na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP) na projekt „Modernizácia cestnej dopravnej signalizácie križovatiek na ceste I/66 v Banskej Bystrici“ v minulom roku.

Samospráva sa rozhodla uchádzať o NFP z dôvodu, že cestná dopravná signalizácia na vytypovaných križovatkách je spolu s kamerovým systémom zastaraná, nedostatočne koordinovaná, bez moderných informačných systémov. „Aj to prispieva k tvoreniu dopravných zápch,“ ukončila hovorkyňa.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button