Cestná doprava

Test TÜV pripísal novej generácii vozidiel MAN úsporu paliva 8,2 %

Vo februári predstavil MAN verejnosti novú generáciu nákladných vozidiel. Okrem zamerania na vodiča a nového konceptu ovládacích prvkov bola pri ich vývoji vysokou prioritou palivová účinnosť. Vďaka inovatívnemu poňatiu pohonného ústrojenstva, aerodynamiky a MAN EfficientCruise je nová generácia truckov MAN ešte ekonomickejšia – v porovnaní s predchádzajúcou generáciou vozidiel dosahuje až o 8,2 % nižšiu spotrebu paliva. Takýto potenciál úspor jej potvrdil test TÜV Süd.

MAN TGX 18.470 Euro 6d počas testovacej jazdy spotreboval priemerne o 8,2 % menej paliva než jeho predchodca MAN TGX 18.460 s motorom Euro 6c. Trať merala 342 km, viedla po diaľnici aj regionálnych cestách a porovnávané vozidlá ju prešli dva razy, spolu teda každé vozidlo prešlo 684 km. Pre maximálnu objektívnosť meraní sa medzi dvoma jazdami vymenili návesy aj vodiči. Profil trasy na 90 % zodpovedal charakteru ciest využívaných v európskej diaľkovej doprave. Konkrétne výsledky dosiahnuté v teste TÜV teda potvrdzujú taký potenciál úspor novej generácie nákladných vozidiel, ako odhadovala spoločnosť MAN.

„Nízke celkové náklady na prevádzku vozidiel sú rozhodujúce pre úspech našich zákazníkov. Novú generáciu nákladných vozidiel MAN sme vyvíjali s maximálnym dôrazom na efektívnosť a hospodárnosť – a naše ciele sme dosiahli! Sme veľmi radi, že to potvrdil aj test vykonaný nezávislou testovacou organizáciou. Veľké poďakovanie patrí celému nášmu tímu – je to skvelý úspech,“ komentoval výsledok Dr. Frederik Zohm, člen výkonnej rady pre výskum a vývoj v spoločnosti MAN Truck & Bus.

Pohonná sústava s novým stálym prevodom

Základom pre ďalšie vylepšenia sú početné technické inovácie a koncept zdokonalení, ktoré boli predstavené v novej generácii vozidiel MAN. Čo sa týka pohonného reťazca, nejde iba o hospodárny motor Euro 6d, ale tiež o novú, z hľadiska efektívnosti optimalizovanú hypoidnú nápravu s mimoriadne dlhým stálym prevodom 2,31. Najmä pre sektor diaľkovej dopravy, v ktorej je spotreba veľmi sledovaným parametrom, nová poháňaná náprava spolu s prevodovkou MAN TipMatic ideálne dopĺňa motor D26 Euro 6d s jednostupňovým prepĺňaním, obmedzenou recirkuláciou výfukových plynov a vylepšenou termodynamickou účinnosťou aj pri vyšších otáčkach motora, takže výsledkom je výnimočne hospodárna pohonná sústava.

Na svetovje premiére novej generácie v Bilbau sme sa zúčastnili aj my (FOTO: MM)

„Dynamické plachtenie“ s novým MAN EfficientCruise

Pri takejto prispôsobenej konfigurácii pohonu svoj potenciál plne rozvíja aj GPS tempomat MAN EfficientCruise a nová generácia vozidiel MAN ponúka ešte širšiu paletu funkcií. Patrí k nim „dynamické plachtenie“, ktoré na rovinatých úsekoch trasy udržuje motor v režime efektívneho zaťaženia – priebežne strieda akcelerovanie s jazdou pri voľnobežných otáčkach (tzv. rolovanie), čím šetrí palivo. MAN tiež optimalizoval adaptívny tempomat ACC tak, aby čo najlepšie využíval zotrvačnosť vozidla. Napríklad pred vrcholom stúpania systém cielene udržiava väčšiu vzdialenosť od vozidla jazdiaceho vpredu, aby sa potom v nasledujúcom klesaní dalo bez prekážok rolovať čo najdlhšie. Okrem toho nový MAN EfficientCruise viac ako predtým zohľadňuje dopravnú infraštruktúru ako kruhové objazdy a fixné rýchlostné limity, aby sa včas znížil výkon a zvýšila sa efektívnosť jazdy.

K zníženiu spotreby paliva prispela aj vylepšená aerodynamika novej generácie vozidiel MAN (FOTO: MAN)

Aerodynamika – nový dizajn pre lepšiu efektívnosť

Popri hospodárnej pohonnej sústave a systéme MAN EfficientCruise dôležitú úlohu pri znižovaní spotreby paliva vozidiel MAN novej generácie zohráva aj aerodynamika. Napríklad štíhlejšie vonkajšie zrkadlá zmenšujú čelnú plochu a aerodynamické prvky na prednom paneli vylepšili prívod vzduchu k chladiču a do priestoru motora. Rozšírením elementov, ktoré nasmerujú pozdĺžne prúdenie vzduchu okolo dverí, sa dosiahla menšia miera špinenia bokov karosérie a „vzduchové clony“ na rohoch nárazníkov optimalizujú aerodynamiku spodnej časti vrátane oblasti nástupu. Kľúčovú rolu pri efektívnom usmerňovaní prúdu vzduchu smerom k návesu a minimalizovaní nežiadúcich turbulencií majú nové strešné spojlery a bočné klapky.

MAN DigitalServices pomáha vodičom a dopravcom šetriť peniaze

Rešpektovaná skúšobňa TÜV potvrdila, že ak vodič vie, ako pracujú nové inovatívne technológie a ako ich treba využívať, nová generácia vozidiel MAN dokáže v každodennej doprave usporiť až 8,2 % paliva. Každé vozidlo je štandardne vybavené základným balíkom digitálnych služieb MAN Essentials, ktorý poskytuje dôležité informácie a umožňuje vyhodnocovanie hlavných dát o jazde. Na základe toho voliteľný MAN Perform ponúka cieľavedomú analýzu efektívnosti a následne vytvára podklady pre MAN CoDriver – individuálne koučovanie vodiča na diaľku priamo na jeho pracovisku. To znamená, že vodiči i podnikatelia môžu rýchlo a ľahko využiť celý potenciál úspor novej generácie nákladných vozidiel MAN.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button