Cestná doprava

SKF a Einride idú spoločne testovať autonómne elektrické vozidlá

Výrobca ložísk SKF a technologická spoločnosť EInride podpísali pilotnú dohodu o testovaní autonómneho elektrického nákladného vozidla Einride. Vozidlá Einride budú prepravovať tovar medzi továrňami SKF v Göteborgu po verejných komunikáciách.

Einride sa ako prvá dostala s autonómnym elektrickým vozidlom na verejné komunikácie v roku 2018. Dnes ponúka inteligentnú softvérovú platformu pre elektrickú a autonómnu prepravu a spolupracuje so zákazníkmi ako Coca-Cola European Partners, Oatly, Lidl či Electrolux a o jej vozidlách sme vám predstavovali v tomto článku. Teraz sa vo svojom vývoji Einride opäť posúva ďalej.

„Vďaka partnerstvu so spoločnosťou SKF máme teraz zákazníkov vo všetkých našich prioritných segmentoch: maloobchod, spotrebný tovar a priemyselný tovar, na čo sme veľmi hrdí. Spolu s nimi sa budeme rýchlo učiť a rásť,“ hovorí Jonas Hernlund, obchodný riaditeľ spoločnosti Einride.

Pre SKF nie sú autonómne vozidlá novinkou. Využíva ich vo vnútri svojich tovární a skladov, kde jazdia tzv. AGV vozíky a vozidlá (Automated Guided Vehicle). Pracuje sa už aj na plánoch vyvinúť riešenia pre autonómne nakladanie a vykladanie nákladných vozidiel, ktoré majú užitočné zaťaženie 10 ton. Prevádzka vozidiel bez vodiča na verejných komunikáciách si však vyžaduje špeciálne povolenie Švédskej dopravnej agentúry, o ktoré obidve spoločnosti plánujú požiadať spoločne.

„Chceme byť proaktívni a vyskúšať technológiu, ktorá nám dáva nové príležitosti na vytváranie efektívnych a udržateľných logistických tokov, ktoré prispievajú k našim ambicióznym environmentálnym cieľom,“ hovorí Måns Isacsson, vedúci logistiky SKF vo Švédsku.

Zdroj
transport.sk
Editor
Tlačová správa

Prečítajte si aj

Back to top button