Cestná doprava

Prvý mestský vodíkový autobus

Prvý mestský vodíkový autobus. Slovenský technologický startup Mobility & Innovation Production (MIP), s. r. o., predstavil v utorok prvý nízkopodlažný mestský autobus na vodíkový pohon. Ten je plne homologizovaný na predaj v krajinách EÚ.

Autobus má dojazd 400 kilometrov (km), nízku spotrebu vodíka a využíva ultraľahkú kompozitnú konštrukciu karosérie. Spoločnosť plánuje sériovo vyrábať 250 kusov autobusov do roku 2025.
Využitím vysoko efektívneho palivového článku a uloženia vodíkových nádrží v motorovom priestore prejde autobus 400 km na jedno tankovanie pri spotrebe vodíka 3,2 kg/100 km. Autobus je osem metrov dlhý, 2,5 metra široký. Vďaka unikátnej ultraľahkej kompozitnej konštrukcii karosérie odvezie 68 cestujúcich

Vodíková verzia mestského autobusu je výsledkom spolupráce s renomovanými technologickými partnermi z piatich krajín. MIP plánuje vyrobiť v tomto roku 40 kusov elektrickej a vodíkovej verzie mestského autobusu. Cieľom spoločnosti je v krátkom čase spustiť plnohodnotnú výrobu. Plán je v roku 2023 vyrobiť 100 kusov a postupne zvýšiť výrobu na 250 kusov do roku 2025.

Transformácia automobilového priemyslu zo spaľovacích pohonov na elektromobilitu už beží. Slovensko musí okrem výroby týchto automobilov podporovať aj ich predaj a infraštruktúru.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button