Cestná doprava

Poznáme držiteľa titulu International Truck of the Year 2021

Nový rad nákladných vozidiel MAN TGX získal ocenenie International Truck of the Year 2021 (IToY). Porota zložená z 24 odborných žurnalistov, ktorí zastupujú 24 časopisov o nákladnej doprave z celej Európy, mu udelila najviac hlasov spomedzi všetkých finalistov. Prestížne ocenenie prevzal výkonný riaditeľ spoločnosti MAN Truck & Bus Andreas Tostmann počas virtuálneho ceremoniálu, ktorý sa konal v sídle spoločnosti MAN v nemeckom Mníchove.

Vlajková loď nemeckého výrobcu nákladných vozidiel zvíťazila so ziskom 155 hlasov a zvládla silnú výzvu, ktorú predstavoval nový rad vozidiel Volvo FH od spoločnosti Volvo Trucks. Na základe pravidiel IToY sa udeľuje každoročné ocenenie nákladným vozidlám uvedeným na trh v predchádzajúcich 12 mesiacoch, ktoré najviac prispeli k efektívnosti cestnej nákladnej dopravy. Zvažuje sa niekoľko dôležitých kritérií, medzi ktoré patria technologické inovácie, pohodlie, bezpečnosť, jazdné vlastnosti, spotreba paliva, ekologická stopa a celkové náklady na vlastníctvo (TCO).

Nová generácia nákladných vozidiel MAN TGX predstavuje podľa verdiktu porotcov veľký krok vpred v oblasti komfortu, bezpečnosti, palivovej účinnosti, konektivity, portfólia pokročilých služieb a rozhrania človek – stroj. Počas predĺžených testovacích jázd uskutočnených vlani vo februári v španielskom Bilbau a nedávno v júli medzi Nemeckom a Rakúskom ocenili členovia jury Truck of the Year vylepšenú aerodynamiku kabíny, ktorá spolu s motormi D26 a D38 Euro VI d s optimalizovanou hnacou nápravou a tempomatom s GPS prispievajú k zníženiu spotreby paliva.

Novú generáciu ťahača MAN TGX sme testovali aj my v redakcii TRANSPORT a LOGISTIKA

Okrem toho porota ocenila rozhranie človek – stroj nového radu, ktoré predstavujú ľahko čitateľný, plne digitálny farebný prístrojový panel, systém SmartSelect, obsluhujúci sekundárny displej a multifunkčný volant. Porotcovia IToY ocenili tiež širokú škálu asistenčných a bezpečnostných systémov zameraných na zníženie pracovnej záťaže vodiča za každých prevádzkových podmienok a na zvýšenie bezpečnosti premávky.
Pri zhrnutí hlasovania poroty predseda Medzinárodného ťahača roka Gianenrico Griffini poznamenal: „Uvedením nového modelu TGX spoločnosť MAN dodala na trh ťažkých nákladných vozidiel vozidlo zamerané na budúcnosť, schopné odpovedať na dnešné aj zajtrajšie dopravné potreby.“

Zdroj
transport.sk
Editor
ItoY

Prečítajte si aj

Back to top button