Cestná doprava

Poznáme držiteľa titulu International Truck of the Year 2021

Nový rad nákladných vozidiel MAN TGX získal ocenenie International Truck of the Year 2021 (IToY). Porota zložená z 24 odborných žurnalistov, ktorí zastupujú 24 časopisov o nákladnej doprave z celej Európy, mu udelila najviac hlasov spomedzi všetkých finalistov. Prestížne ocenenie prevzal výkonný riaditeľ spoločnosti MAN Truck & Bus Andreas Tostmann počas virtuálneho ceremoniálu, ktorý sa konal v sídle spoločnosti MAN v nemeckom Mníchove.

Vlajková loď nemeckého výrobcu nákladných vozidiel zvíťazila so ziskom 155 hlasov a zvládla silnú výzvu, ktorú predstavoval nový rad vozidiel Volvo FH od spoločnosti Volvo Trucks. Na základe pravidiel IToY sa udeľuje každoročné ocenenie nákladným vozidlám uvedeným na trh v predchádzajúcich 12 mesiacoch, ktoré najviac prispeli k efektívnosti cestnej nákladnej dopravy. Zvažuje sa niekoľko dôležitých kritérií, medzi ktoré patria technologické inovácie, pohodlie, bezpečnosť, jazdné vlastnosti, spotreba paliva, ekologická stopa a celkové náklady na vlastníctvo (TCO).

Nová generácia nákladných vozidiel MAN TGX predstavuje podľa verdiktu porotcov veľký krok vpred v oblasti komfortu, bezpečnosti, palivovej účinnosti, konektivity, portfólia pokročilých služieb a rozhrania človek – stroj. Počas predĺžených testovacích jázd uskutočnených vlani vo februári v španielskom Bilbau a nedávno v júli medzi Nemeckom a Rakúskom ocenili členovia jury Truck of the Year vylepšenú aerodynamiku kabíny, ktorá spolu s motormi D26 a D38 Euro VI d s optimalizovanou hnacou nápravou a tempomatom s GPS prispievajú k zníženiu spotreby paliva.

Novú generáciu ťahača MAN TGX sme testovali aj my v redakcii TRANSPORT a LOGISTIKA

Okrem toho porota ocenila rozhranie človek – stroj nového radu, ktoré predstavujú ľahko čitateľný, plne digitálny farebný prístrojový panel, systém SmartSelect, obsluhujúci sekundárny displej a multifunkčný volant. Porotcovia IToY ocenili tiež širokú škálu asistenčných a bezpečnostných systémov zameraných na zníženie pracovnej záťaže vodiča za každých prevádzkových podmienok a na zvýšenie bezpečnosti premávky.
Pri zhrnutí hlasovania poroty predseda Medzinárodného ťahača roka Gianenrico Griffini poznamenal: „Uvedením nového modelu TGX spoločnosť MAN dodala na trh ťažkých nákladných vozidiel vozidlo zamerané na budúcnosť, schopné odpovedať na dnešné aj zajtrajšie dopravné potreby.“

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
ItoY

Prečítajte si aj

Back to top button