Cestná doprava

Poslanci chcú zlepšiť bezpečnosť na cestách

Plénum Národnej rady (NR) SR rokovalo v závere druhého dňa 48. schôdze o novele zákona o cestnej premávke, ktorá má za cieľ jasne definovať a spresniť bočný odstup pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky.

Konkrétne ide o predbiehanie cyklistov, ale aj chodcov či užívateľov kolobežiek. „V novele zákona definujeme, ako má vyzerať bezpečnostné predchádzanie, pričom vodič automobilu musí zachovávať dostatočný bočný odstup, ktorý je najmenej jeden meter pri rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu a 1,5 metra pri vyššej rýchlosti. Veríme, že táto malá zmena pomôže k vyššej bezpečnosti na cestách,“ uviedol poslanec Radovan Sloboda (SaS).

Podľa poslanca Miloša Svrčeka (Sme rodina) je dôležité, aby vodič pri predbiehaní prihliadal najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky, čo sú základné parametre dodržania bezpečnosti.

V súvislosti so zmenami pri predbiehaní vodičov malých motocyklov, cyklistov a chodcov sa tiež navrhuje upraviť pravidlá šoférov aj voči vodičom samovyvažovacích vozidiel a kolobežiek s pomocným motorčekom. Plénum dnes rokovalo o viacerých zákonoch z dielne rezortu dopravy.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button