Cestná doprava

Pomocník do mesta

Koncom februára tohto roku sa slovenskej odbornej verejnosti oficiálne predstavil Fiat Fiorino, najnovší prírastok značky Fiat Professional.

Tak ako jeho väčší súrodenci, modely Scudo a Ducato, aj Fiorino vznikol v spolupráci s koncernom PSA Peugeot Citroën. Obidva koncerny tak len zareagovali na neustále rastúci trh malých nákladných vozidiel v Európe. A okrem toho aj vhodne doplnili svoje portfólio úžitkových vozidiel. Horúca úžitková novinka sa zaradila medzi vozidlá Grande Punto Van a Doblo Cargo. Ako nám prezradili zástupcovia spoločnosti Fiat SR, s.r.o. nové vozidlo by malo slúžiť predovšetkým malým podnikateľom, ktorí potrebujú odviezť tovar z veľkoskladov a logistických centier na okraji mesta do jeho centra. A preto sa vozidlo musí vyznačovať dobrou manévrovateľnosťou, aby sa bez problémov dostalo aj do úzkych uličiek. Zárukou obratnosti Fiorina sú jeho kompaktné rozmery 3864 x 1716 x 1721 mm (d x š x v) a malý priemer otáčania kolies – len 9,95 m. Nový model takisto vyniká aj veľmi dobrou hodnotou užitočnej hmotnosti (610 kg) a nízkou nakladacou hranou (527 mm). Okrem nákladnej dvojmiestnej verzie Van s objemom nákladného priestoru 2,5 m3sa Fiorino vyrába aj v  polopresklenej 5-miestnej verzii Combi a ešte aj osobnej verzii s označením Panorama. Neskôr by mala pribudnúť aj špeciálna verzia Adventure, ktorú bude charakterizovať „Off Road-ový look“. Táto verzia bude mať síce zvýšený podvozok, 15-palcové disky kolies, ale poháňanú len jednu nápravu.
 
Dva motory
Pod kapotou tejto novinky sa bude nachádzať buď zážihový štvorvalec s objemom1,4 l (54 kW/74 k) alebo preplňovaný naftový štvorvalec s objemom1,3 l (55 kW/75 k). Obidva agregáty sa dodávajú v kombinácii s 5-stupňovou mechanickou prevodovkou. Naftový agregát je možné za príplatok dodať aj so 6-stupňovým automatom. Verzia s benzínovým agregátom by mala dosiahnuť priemernú spotrebu 6,9 l/100 km a s naftovým agregátom len 4,5 l/100 km. My sme na krátkom okruhu odskúšali verziu Van s benzínovým agregátom. Vozidlo je pomerne tiché a  vďaka krátkemu sprevodovaniu aj celkom živé. Dobrou správou pre potenciálnych klientov je, že Fiorino sa už začalo na slovenskom trhu predávať. Najskôr prídu do predaja verzie Van (od 309 000 Sk bez DPH) a Combi (od 339 000 Sk bez DPH). Ostatné verzie budú nasledovať neskôr.

Prečítajte si aj

Back to top button