Cestná doprava

Palivové karty Eurowag: viac než len palivo a mýto

Palivové karty Eurowag: viac než len palivo a mýto. Hoci sa spoločnosť W.A.G Payment Solutions, známa pod značkou Eurowag, čoraz viac profiluje ako technologická firma, dôležitou súčasťou jej podnikania sú aj naďalej palivové karty. Aké ponúka, ako sú chránené a čo je možné nimi platiť?

Najobľúbenejšou v ponuke je karta Eurowag One, ktorú používajú malí, strední aj veľkí dopravcovia. Ide o klasickú kartu s magnetickým prúžkom určenú na tzv. post-paidové platenie za tankovanie takmer po celej Európe. Tento spôsob funguje na princípe úverového limitu, ktorý sa stanovuje individuálne podľa potrieb dopravcu. „Karta Easy je vhodná predovšetkým pre začínajúcich dopravcov. Funguje na pre-paidovom princípe, teda na báze predplatenej karty,“ vysvetľuje Viktor Stránský zo spoločnosti Eurowag.

Post-paidová karta Vector je zase určená pre špedičné firmy, resp. pre ich dopravcov. Kartou „poslednej záchrany“ je co-brandovaná karta Eurowag Mastercard, ktorá sa dá použiť na platenie tovaru, služieb či na výber hotovosti z bankomatu. V prípade potreby na ňu majiteľ prevedie len toľko peňazí, koľko je potrebné na uhradenie napríklad servisu, odťahu alebo pokuty.

Platenie mobilom

Česko je majstrom v platení mobilom a tento trend zachytila aj spoločnosť Eurowag, ktorá ponúka službu Eurowag Pay. V súčasnosti je to asi najpríjemnejšia a najbezpečnejšia cesta, ako sa dá tankovať. Zákazník si jednoducho v aplikácii vytvorí virtuálne „dvojča“ klasickej fyzickej palivovej karty a potom už platí mobilom. Tento spôsob je možné využiť na približne 720 staniciach v 11 krajinách Európy. Do konca roka by ich malo byť viac ako 2000.

Klasické karty Eurowag môžete použiť na viac ako 15 000 miestach v 30 krajinách Európy, v Česku na 300 miestach, na Slovensku na zhruba 150 miestach. „V poslednej dobe sme sa veľmi zamerali na Nemecko, kde teraz máme cca 2500 akceptačných miest. To je asi 2,5-krát viac ako pred tromi rokmi,“ poukazuje Viktor Stránský.

Znalosť ceny

K hlavným výhodám používania palivových kariet patria nízke ceny paliva, široká akceptačná sieť, pri online registrácii aj predschválený kredit a vďaka správe faktúr na jednom mieste aj prehľad nad nákladmi za tankovanie. Čo sa týka cien, zákazník má na výber dva modely. Prvým modelom je tzv. Totem Price, ktorý znižuje totemové ceny o určitú čiastku. Druhým, častejšie používaným modelom sú pevné ceny, ktoré sa v rámci akceptačnej siete spoločnosti Eurowag vyhlasujú obvykle raz za týždeň. Výška totemovej zľavy aj týždennej ceny sa odvíja od množstva natankovaného paliva – čím viac paliva tankujete, tým sú zľavy vyššie a ceny nižšie.

Platenie za tankovanie mobilnou aplikáciou Eurowag Pay je asi najbezpečnejší spôsob

Nielen za palivo

Ako už názov napovedá, kartami sa v prvom rade platí za palivo. A to nielen za naftu, ale aj za alternatívne palivá, ako sú CNG, LNG a ich biovarianty. Zabudnúť nesmieme ani na AdBlue a benzín. V 26 európskych krajinách sa nimi dá uhradiť mýto či poplatky za vybrané tunely (napríklad Fréjus, Liefkenshoek, Herren, Mont Blanc a Warnow), použiť ich môžete aj na trajekty.

Zrealizovať sa nimi dá dokonca úhrada za služby spojené s prevádzkou nákladného vozidla, ako je umývanie, strážené parkovisko alebo servis. Nedávno uzavretá zmluva so spoločnosťou TRAVIS otvorila zákazníkom spoločnosti Eurowag cestu k 1100 takýmto miestam po celej Európe. Ich zoznam spolu s akceptačnou sieťou nájdete v mobilnej aplikácii Eurowag alebo na ich webe.

Kartami Eurowag možno platiť za tankovanie na viac ako 15 000 miestach

Ochrana je nevyhnutná

„Všetkým som to tu na tej stoličke hovoril,“ dá sa použiť časť zo známej filmovej hlášky. Aj napriek varovaniu si totiž vodiči stále lepia na kartu papierik s PIN kódom, čo je základná 4-miestna ochrana. Eurowag poskytuje hneď niekoľko stupňov ochrany kariet proti ich zneužitiu. „Základný nástroj predstavuje nastavenie limitu, obvykle to býva 2000 eur na týždeň,“ hovorí Viktor Stránský. Ďalšou možnosťou je služba Card lock, keď je karta defaultne zamknutá, a v prípade použitia je nutné ju odomknúť.

To sa dá urobiť z webu, pomocou SMS alebo aplikácie. „Tento systém dokáže strážiť neobvyklé správanie, ako keď dôjde k prekročeniu obvyklej týždennej čiastky, alebo ak má karta viac ako tri autorizácie týždenne,“ popisuje. Pokiaľ je zachytené nejaké podozrivé správanie, ihneď sa odošle varovná notifikácia. V neposlednom rade na celý proces autorizácií dohliada sofistikovaný systém. Zákazník má tiež možnosť požiadať Eurowag o to, aby zablokoval celú krajinu alebo konkrétnu čerpaciu stanicu.

Dispečer môže ľahko spravovať karty pomocou klientskeho portálu

Spolupráca s jednotkou EVA

Účinnú a na trhu ojedinelú ochranu predstavuje služba Fuel Guard. Tú získate, pokiaľ používate telematické riešenie EVA od spoločnosti Eurowag. Vďaka online autorizácii všetkých platieb dokáže porovnať miesto použitia karty so skutočnou polohou nákladného vozidla, s ktorým je spárovaná (presnejšie povedané s telematickou jednotkou). V prípade väčšej vzdialenosti (perimeter niekoľko desiatok metrov) nedôjde k odomknutiu tankovania, resp. autorizácia bude zamietnutá. A opätovne bude odoslaná varovná notifikácia.

Karty si spravujte na webe

Palivové karty zjednodušujú administratívu, pretože raz za určitú dobu príde faktúra za všetky karty. Správu kariet môžete vykonávať cez zákaznícky portál. Tu zákazník vidí svoj kreditný rámec a koľko z neho už odčerpal, nájde tu všetky transakcie aj pokusy o autorizáciu, môže si vyexportovať kompletnú históriu faktúr alebo nastavovať limity na karty. A všetko zadarmo.

Kartami Eurowag možno platiť aj za alternatívne palivá, napríklad LNG

EVA – mýto už v šiestich krajinách

Popri telematických službách, ktorých ponuka prešla modernizáciou, ponúka integrované riešenie od spoločnosti Eurowag aj platbu mýta. K Česku, Nemecku, Poľsku, Maďarsku, Belgicku a Rakúsku sa už čoskoro pridá Slovensko, Španielsko a Portugalsko. O jednotke EVA (Enhanced Vehicle Assistant) sme už hovorili v súvislosti so službou Fuel Guard. Ďalšou dôležitou funkcionalitou je aj služba elektronického mýta (EETS), ktorá je certifikovaná pre šesť krajín vrátane dôležitého Nemecka. Tento rok sa ich počet rozšíri o tri ďalšie krajiny, pričom už teraz prebieha predregistrácia pre Slovensko.

S aktiváciou akéhokoľvek mýta automaticky dostanete základné telematické služby, ktorých ponuka nedávno prešla pomerne zásadnou úpravou. „Zákazník má teraz oveľa väčšiu možnosť poskladať si jednotlivé telematické služby presne podľa svojich potrieb. Objedná si skrátka len to, čo potrebuje,“ vysvetľuje Veronika Jantáková zo spoločnosti Eurowag. Zároveň sa tiež rozšírili služby pri plánovaní a výpočte trás, kde je možné detailné plánovanie podľa nastavených parametrov, automatický výpočet mýta na danú trasu alebo napríklad vyhnutie sa prejazdu určitými krajinami. Tie možno nastaviť buď podľa času, alebo najazdených kilometrov. „Teraz pracujeme na novom module Driver Behavior Coach, ktorý pomôže správcom vozových parkov optimalizovať správanie vodičov, a tak zvýšiť bezpečnosť na cestách,“ približuje najbližšie plány Veronika Jantáková. Zároveň dodáva, že spoločnosť bude aj naďalej podporovať produkt Webdispečink, ktorý je v našich krajinách veľmi obľúbený.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
Text: Michal Štengl, foto: archív

Prečítajte si aj

Back to top button