Cestná doprava

Nemecko má zrušiť povinný test na COVID pre kamionistov na hraniciach s ČR

Nemecko prestane od vodičov kamiónov pri prechode hranicami s Českom vyžadovať negatívny test na nový koronavírus. Túto informáciu podľa diplomatického zdroja oznámila nemecká kancelárka Angela Merkelová počas štvrtkového videosummitu EÚ. Ako prvý o tom informoval český denník Hospodářské noviny.

Merkelová tak súhlasila s požiadavkou českého premiéra Andreja Babiša a ďalších členských krajín EÚ, ktoré bojovali za zrušenie tohto opatrenia pre profesionálnych vodičov. Povinné preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu spôsobovalo na hraničných priechodoch často dlhé kolóny a vyvolalo vlnu kritiky. Nemecko vyhlásilo toto opatrenie v polovici februára, Českú republiku a rakúsku spolkovú krajinu Tirolsko vyhlásilo za oblasti, v ktorých sa šíria nebezpečné mutácie nového koronavírusu. Berlín medzi tieto oblasti neskôr zaradil aj Slovensko.

Z týchto oblastí môžu na územie Nemecka vstúpiť len nemeckí občania, osoby s trvalým pobytom v tejto krajine, vodiči kamiónov, zdravotnícki pracovníci a ďalšie skupiny občanov vrátane cezhraničných pracovníkov pôsobiacich v oblastiach dôležitých pre chod štátu. Všetci sa však doteraz museli preukazovať negatívnym testom, ktorý nie je starší ako 48 hodín. Táto povinnosť už pre kamionistov platiť nebude, zatiaľ však nie je jasné, od ktorého dátumu sa tak stane.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button