Cestná doprava

Nemecko kontroly na hraniciach nezruší

Podľa portálu Politico sa Nemecko zatiaľ nechystá zrušiť kontroly na hraniciach s Českou republikou a Tirolskom, ktoré sa týkajú občanov niektorých krajín Európskej únie, vrátane Slovenska. Politico sa odvoláva na oficiálnu odpoveď, ktorú Európskej komisii poskytol nemecký veľvyslanec pri EÚ Michael Clauss.

EÚ 22. februára listom žiadala Berlín o vysvetlenie opatrenia, ktoré zakazuje vstup do Nemecka osobám prichádzajúcim z Českej republiky, Slovenska a rakúskej spolkovej krajiny Tirolsko. Podľa stanoviska únie sú takéto opatrenia „neprimerané a neopodstatnené“ a ochrana verejného zdravia by sa podľa nej dala dosiahnuť aj menej reštriktívnymi opatreniami.

Nemecký veľvyslanec pri EÚ vo svojej odpovedi uviedol, že tieto protipandemické opatrenia zostávajú v platnosti a prísnejšie kontroly na hraniciach s Rakúskom a Českou republikou budú pokračovať dovtedy, kým v týchto krajinách bude trvať stav s vysokým výskytom nových variantov koronavírusu. „V záujme ochrany zdravia musíme dodržiavať opatrenia prijaté na našich vnútorných hraniciach,“ ćituje sa v liste, ktorý Clauss adresoval šéfke Generálneho riaditeľstva EK pre spravodlivosť a spotrebiteľov (JUST) Salle Saastamoinenovej.

Podľa Claussa opatrenia na nemeckých hraniciach rešpektujú zásadu proporcionality, pretože sú obmedzené na nevyhnutné minimum pre dosiahnutie účinnej ochrany pred zavlečením nebezpečných variantov koronavírusu a poskytujú výnimky, ktoré umožňujú zachovať pohyb osôb a tovarov na jednotnom trhu EÚ. Výnimku z opatrení majú nemeckí občania a osoby s trvalým pobytom v Nemecku a tiež vodiči nákladných vozidiel a cezhraniční pracovníci z kritických sektorov ekonomiky. Všetky tieto skupiny sa však musia preukazovať aktuálnym negatívnym testom na ochorenie COVID-19.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button