Cestná doprava

Na stavenisku R2 Kriváň-Mýtna našli viacero nálezov munície

Pyrotechnický prieskum na stavenisku R2 Kriváň-Mýtna potvrdil viacero nálezov munície. V utorok o tom informovala hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

„Doteraz sme v rámci prieskumu kontrolovali približne 500 000 metrov štvorcových terénu (70 percent) v rôznych častiach úseku. Objavili a identifikovali sme vysoký počet nálezov častí, úlomkov a iných zložiek munície,“ uviedla. „Pre značné skorodovanie nie vždy vieme presne určiť krajinu pôvodu,“ dodala.

Veľmi nebezpečná nevybuchnutá munícia bola objavená na jar tohto roka. Bol ňou 100 mm delostrelecký projektil nemeckého alebo ruského pôvodu s hmotnosťou približne 16 kilogramov, ktorý sa využíval v bojoch proti pechote.

„Po explózii sa na obrovskej ploche rozletelo veľké množstvo malých guľôčok, ktoré ničili a zabíjali všetko v ich dosahu v okruhu až 400 metrov. Pre kaliber 100 mm sa jedná o najväčší projektil svojho určenia používaný počas bojov na území Slovenska,“ zdôraznila Žgravčáková.

Pri každom náleze nevybuchnutej munície kontaktuje NDS Policajný zbor (PZ) SR, ktorý na miesto vyšle hliadku a pyrotechnikov. „Tí po obhliadke odkrytého nálezu muníciu odoberú a odvezú na bezpečné zneškodnenie. K nálezom neobsahujúcim výbušnú zložku pyrotechnikov polície nevoláme a s nájdenými zvyškami nakladáme ako s kovovým odpadom,“ uviedla Žgravčáková a doplnila, že pyrotechnický prieskum sa robí v rámci prípravných prác výstavby rýchlostnej cesty R2 Kriváň – Mýtna.

„Zhotoviteľ úseku sa doteraz sústredil najmä na prípravné práce a projektovanie rýchlostnej cesty. Zriadené boli pomocné stavebné dvory, vytýčené inžinierske siete a vybudované prístupové cesty potrebné na sprístupnenie lesných porastov určených na výrub,“ spresnila hovorkyňa NDS.

„V zmysle právoplatných povolení orgánov štátnej správy vykonávame aj nevyhnutný výrub lesných a mimolesných drevín. V súčasnosti je podaná žiadosť na vydanie stavebného povolenia a zároveň sa projektuje realizačná dokumentácia stavby. Stavebné práce rozbehneme po nadobudnutí právoplatnosti stavebného povolenia,“ uzavrela.

Začiatok trasy nadväzuje na prevádzkovaný úsek R2 Pstruša – Kriváň v dočasne upravenej križovatke Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napája na rozostavaný úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenské rudohorie, Poľana a Javorie.

Je to úsek, ktorého súčasťou bude päť kilometrov dlhá mostná estakáda v údolí Krivánskeho potoka. Motoristi po dostavbe získajú diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button