Cestná doprava

Stavba košickej rýchlocesty napreduje

Stavba košickej rýchlocesty napreduje. Výstavba R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany podľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) napreduje. Na viacerých objektoch stavby aktuálne budujú násypy a niektoré z nich už frézujú.

V časti mokrade realizujú odkop zeminy. Informovala o tom hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková s tým, že zároveň ukončili archeologický prieskum v lokalite, ktorá bola najbohatšia na rôznorodé objavy od keramiky až po kostry. „Mosty, ktoré na tomto úseku vyrastú, sú v rozostavanom štádiu. Zhotovujeme výstuž, debnenie, betonáž drieku pilierov či betonáž samotných pilierov. Na moste cez rieku Hornád realizujeme priebežný oporný múr, montáž tvárnic či zhotovenie debnenia. Okrem prác na mostoch sa realizujú aj obchádzkové trasy,“ spresnila.

Čo sa týka archeologického prieskumu, najvzácnejším objavom je podľa diaľničiarov pohrebisko. „Archeológovia sa domnievajú, že na území budúcej križovatky Košice – Krásna mohlo byť v minulosti sídlisko. V tejto lokalite našli až deväť hrobov,“ dodala Žgravčáková s tým, že táto oblasť bola bohatá aj na keramické nálezy. O osídlení tejto lokality hovoria aj nálezy, ako napríklad zlaté náušnice z hrobu či bronzový nôž.

Práce na archeologickom prieskume budú pokračovať i naďalej, no už v menej historicky zaujímavých miestach. Takisto budú pokračovať v budovaní násypov, v sanácii, vo frézovaní a v navážke kameniva. Okrem iného tiež očakávajú realizáciu ostrých prepojov na plynárenských a vodárenských stavebných objektoch.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button