Cestná doprava

Práce na R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napredujú

Práce na R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napredujú. Výstavba úseku rýchlostnej cesty R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napreduje, na stavenisku pokračujú zemné práce i budovanie vyše štvorkilometrovej estakády, ktorá bude dominantou stavby.

Projekt výstavby úseku R2 v Banskobystrickom kraji má v súčasnosti približne ročné meškanie, dokončiť ho pôvodne plánovali v marci tohto roku. Úsek R2 medzi Kriváňom a Mýtnou je dlhý viac ako deväť kilometrov a jeho súčasťou bude desať mostov. Na dvoch mostných objektoch sú už položené tyčové prefabrikáty a pokračujú práce na realizácii nosnej konštrukcii či vonkajších a vnútorných rímsach estakády.

„Na rýchlostnej ceste sa aktuálne pracuje na zemných prácach, odkope materiálu a na realizácii násypov v rámci vyhovujúcich poveternostných podmienok. Práce sa realizujú aj na zárubnom múre, konkrétne sú to práce na vŕtaní klincov a osadzovaní dvojzákrutovej oceľovej siete spolu s geokompozitom,“ priblížila Národná diaľničná spoločnosť (NDS). Ako dodala, práce pokročili aj na výstavbe vyše štyri kilometre dlhej estakády, ktorá je rozdelená na osem celkov.

Práce na R2 medzi Kriváňom a Mýtnou napredujú

Stavebné práce na úseku R2 Kriváň – Mýtna, ktorý vedie členitým terénom doliny Krivánskeho potoka, sa začali v roku 2021. Rýchlostná cesta mala byť pôvodne dokončená na jar 2024 za vyše 232 miliónov eur bez DPH. V súčasnosti má stavba približne ročné meškanie a jej zhotovenie bude drahšie. Problémom je napríklad likvidácia skládky komunálneho odpadu pri obci Kriváň, pôvodné odhady hovorili, že polstoročia stará skládka je desaťnásobne menšia.

„Problematika odstránenia skládky je v riešení a budeme včas informovať o posunoch vo veci. Úsek R2 Kriváň – Mýtna plánujeme motoristom odovzdať v priebehu budúceho roka. Zmluvná cena je v sume 249 miliónov eur,“
zhrnula NDS. Úsek R2 Kriváň – Mýtna bude nadväzovať na prevádzkovaný úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku bude napojený na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý bol sprevádzkovaný koncom roka 2022. Po dokončení úseku medzi Kriváňom a Mýtnou získajú motoristi s výnimkou úseku Zvolen, západ – Zvolen, východ súvislé diaľničné spojenie z Bratislavy po Lučenec.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button