Cestná doprava

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe. Spoločnosť MAN Truck & Bus Slovakia bola založená v novembri 1997. Zakladajúca firma vznikla ako 100-percentná dcérska spoločnosť MAN Nutzfahrzeuge A.G. a aktívnu činnosť začala vo februári 1998. Svoje 25. narodeniny slávi pod mottom „Rastieme spolu“.

Založením pobočky na Slovensku centrála spoločnosti MAN v Mníchove zrealizovala ďalšiu etapu svojho strategického plánu rozvoja vo východnej a strednej Európe. Hlavnou úlohou novej firmy s názvom MAN – ÚŽITKOVÉ VOZIDLÁ – SLOVAKIA, ktorá dostala štatút generálneho importéra, bolo vytvoriť sieť autorizovaných partnerov zabezpečujúcich predaj a servis a uzatvoriť rámcové zmluvy financovania cez lízingové spoločnosti.

Míľniky na ceste k úspechu

V októbri 2001 bolo v Bratislave otvorené nové „Truck centrum“ pre úžitkové vozidlá MAN, ktoré začalo ponúkať zákazníkom kompletné služby v troch oblastiach: predaj vozidiel, náhradné dielce a servis. Táto udalosť predstavovala významný moment pri etablovaní značky na slovenskom trhu. Vtedy mala slovenská filiálka mníchovského výrobcu 19 zamestnancov, ale o dva roky neskôr ich bolo už 40.

Na porovnanie: dnes v bratislavskom MAN Truck & Bus Centre pracuje 68 a v prešovskom 13 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria mechanici, majstri a prijímací technici. Samozrejme, servisná sieť sa v priebehu 25 rokov vyvíjala postupne. Prví zmluvní partneri sídlili v Senci, Komárne, Žiline, Prešove a Lučenci, značka mala v minulosti zastúpenie napríklad aj v Nových Zámkoch, Trenčíne či Košiciach. V súčasnosti sieť značkových servisov MAN zahŕňa dva vlastné servisy (v Bratislave a od novembra 2021 aj v Prešove) a sedem autorizovaných servisných partnerov (Nové Mesto nad Váhom, Žilina, Žilina – Považský Chlmec, Komárno, Liptovský Mikuláš, Zvolen, Prešov).

Hala bratislavského servisu MAN v roku 2005 a 2010

V prvých rokoch svojej činnosti MAN Slovakia ponúkal hlavne vozidlá F2000, L2000 a F2000 M, čo boli vlastne predchodcovia dnešných radov TGL, TGM, TGS a TGX. Do nového milénia vstúpil mníchovský výrobca s prelomovým modelom TGA, ktorý priniesol množstvo originálnych prvkov a zaslúžene získal prestížny titul Truck of the Year 2001. Jeho celosvetová premiéra v marci 2000 prebehla aj na Slovensku – v Nitre.

Po 5 rokoch činnosti sa novej spoločnosti podarilo dosiahnuť približne 10-percentný podiel na slovenskom trhu nákladných vozidiel v kategórii nad 6 ton celkovej hmotnosti. Zaslúžil sa o to už aj nový ťahač TGA (Truckonology Generation-A). A potom začali na európsky i slovenský trh postupne prichádzať ďalšie novinky s visačkou najvyššej kvality.

V roku 2007 prichádzajú na scénu modely TGX a TGS

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe

V roku 2005 predstavil výrobca ľahký modelový rad TGL a tiež TGM strednej hmotnostnej kategórie (rad TGL bol zvolený za Truck of the Year 2006). Pre zastúpenie MAN na Slovensku bol špeciálnym vrcholom jesene 2007 nitriansky autosalón, kde sa podarilo predstaviť úplne nové modely TGX a TGS ešte pred ich medzinárodnou premiérou v Amsterdame (kde obidva nové produktové rady medzinárodná jury zvolila za International Truck of the Year 2008).

Ponuka nových nákladných vozidiel v nasledujúcom období odzrkadľuje nepretržitý vývoj, resp. zdokonaľovanie technológií a rozširovanie sortimentu v jednotlivých produktových radoch značky MAN. V druhej dekáde tohto storočia sa slovenským zákazníkom predstavil napríklad mimoriadne efektívny ťahač MAN TGX EfficientLine; vďaka systematicky modernizovaným trakčným vozidlám si MAN posilňuje svoju pozíciu v stavebnom priemysle. Pribúdajú asistenčné systémy, ktoré uľahčujú prácu vodiča a súčasne výrazne prispievajú k bezpečnosti premávky.

Tím bratislavského servisu vynikol v medzinárodnom finále MAN ServiceQuality Award 2011

Skvelým príkladom neustálej evolúcie sú motory D08, D20, D26, D38 a najnovšie aj D15 a priebežne vylepšovaná automatizovaná prevodka MAN TipMatic, ktoré sa významnou mierou podieľajú na pozoruhodne nízkej spotrebe paliva, špeciálne v diaľkovej kamiónovej doprave. Ďalší významný míľnik reprezentuje úplne nový modelový rad TGE, s ktorým MAN vstúpil prvýkrát do sektora vanov. V roku 2018 všetky trucky značky MAN prichádzajú na trh s kompletne inovovaným dizajnom interiéru…


Popri truckoch MAN Slovakia postupne rozširoval produktovú paletu aj o autobusy. V segmente autokarov si veľmi dobrú pozíciu vybudoval modelový rad MAN Lion´s Coach. Jeho kvality dlhodobo potvrdzuje pozitívna spätná väzba od zákazníkov. Ďalším autokarom z portfólia spoločnosti MAN Truck & Bus, ktorý si slovenskí dopravcovia obľúbili, je NEOPLAN Tourliner.

Veľkú popularitu si získali zákaznícke testy stavebných vozidiel „MAN Kipper Show“

Nastupuje 3. generácia truckov

Vo februári 2020 spoločnosť MAN Truck & Bus prvýkrát po 20 rokoch predstavila úplne novo vyvinutú generáciu truckov, ktorá je dôsledne zameraná na meniace sa požiadavky dopravného priemyslu a definuje nové štandardy – okrem iného aj v oblasti asistenčných systémov, v orientovaní sa na vodiča a v oblasti digitálneho prepojenia. Svetová premiéra sa udiala 10. februára 2020 v španielskom prístavnom meste Bilbao. Žiaľ, vzápätí pandémia zmarila všetky naplánované akcie.

Na Slovensku sa prvý nový MAN TGX tretej generácie predstavil 11. júna. O mesiac neskôr sa začalo celoslovenské turné novinky MAN Road Show 2020. Dnes už jazdia po slovenských cestách stovky truckov TG tretej generácie a medzi nimi nejeden top model TGX, ktorý zdobí titul Truck of the Year 2021 (je to celkove už 8. prvenstvo pre značku MAN v tejto prestížnej medzinárodnej súťaži).

Slovenská premiéra trucku MAN novej generácie sa udiala 8. júna 2020

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe

Jubilejná edícia k 25. narodeninám

Pri príležitosti 25. výročia oficiálneho zastúpenia značky MAN na slovenskom trhu spoločnosť MAN Truck & Bus Slovakia pripravila limitovanú sériu 25 ťahačov TGX 18.510 4×2 so špecifickými štylistickými prvkami, špeciálnym lakom a atraktívnou konfiguráciou. Srdcom pohonnej sústavy je efektívny a úsporný motor MAN D2676 s výkonom 375 kW/510 k a automatizovaná prevodovka MAN TipMatic s viacerými programami jazdy. Prvé jubilejné ťahače si zákazníci prevzali v auguste, ďalšie budú odovzdané v najbližších týždňoch.

K ťahačom z limitovanej série patrí aj servisný a digitálny balík za zvýhodnenú cenu. Okrem toho je pre zákazníkov, ktorí si objednali vozidlo z jubilejnej edície, pripravená exkluzívna návšteva výrobného závodu MAN spojená s účasťou na Oktoberfeste 2022 v Mníchove. Navyše, pri príležitosti svojich 25. narodenín nachystal MAN Slovakia zvýhodnené ceny na vybrané originálne náhradné dielce. Zvýhodnený zmluvný balíček sa týka aj ponuky MAN TopUsed. A pre skalných fanúšikov je k dispozícii štýlová limitovaná edícia oblečenia MAN, ktorú môžu vyhrať v súťažiach uverejnených na sociálnych sieťach.

Prešovský servis MAN bol oficiálne otvorený v novembri 2021

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe

Bez udržateľnosti niet budúcnosti

V júni 2022 spoločnosť MAN po prvýkrát deklarovala udržateľnosť ako hlavný pilier firemnej stratégie, v duchu ktorej smeruje k udržateľnej, sociálnej a klimaticky priaznivejšej budúcnosti. Celkovo sa stratégia udržateľnosti MAN zameriava na tri sféry – životné prostredie, sociálna oblasť a riadenie. Najdôležitejším strategickým opatrením na zredukovanie emisií CO2 je elektrifikácia vozového parku MAN – a táto transformácia sa už začala. „Do konca desaťročia najmenej polovica vozidiel, ktoré predávame v EÚ, bude s elektrickým pohonom,“ oznámil Alexander Vlaskamp, generálny riaditeľ MAN.

Od roku 2020, keď bol uvedený do predaja model Lion’s City E, podpísal MAN Truck & Bus so zákazníkmi zmluvy na dodávku viac než 1000 elektrických autobusov. A začiatkom roka 2024 spustí aj výrobu elektrických nákladných vozidiel pre ťažkú dopravu. Tieto e-trucky budú spĺňať technické požiadavky na dojazd 600 až 800 kilometrov denne. Okrem toho MAN so svojimi partnermi pracuje na vývoji vodíkového nákladného vozidla.

Prvé vozidlo TGX 18.510 z limitovanej edície si prevzali 5. augusta 2022 konatelia spoločnosti DANRAS Daniel Urban a Rastislav Kováčik, symbolický kľúč odovzdával Jan Šnajdr, vedúci predaja nákladných vozidiel a vanov v MAN Truck & Bus Slovakia,v oblasti a Bruno Biscontini, predajca MAN Truck & Bus Slovakia (zľava doprava)

Jubilant MAN Slovakia: Štvrť storočia v pohybe

Emisie CO2, ktoré generuje produkcia, sa majú do roku 2025 znížiť na polovicu úrovne z roku 2015 a podľa plánu v roku 2030 bude produkovať o 95 % menej kysličníka uhličitého. Množstvo emisií CO2 na jedno vyrobené vozidlo sa znížilo v sledovanom roku 2021 o 27 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom, pričom absolútne hodnoty na jednu lokalitu klesli o 21 %.

Okrem toho procesy obstarávania, logistika a dodávateľské reťazce budú prispôsobené s ohľadom na životné prostredie. Pokiaľ ide o materiály, hlavným princípom šetrenia zdrojov sa stáva obehové hospodárstvo. Stratégia NewMAN (elektrifikácia, digitalizácia, automatizácia), ktorá už bola ohlásená, poskytne do budúcnosti zodpovedné riešenia v oblasti dopravy a mobility, pričom kľúčové budú tiež sociálne aspekty a dobré riadenie podniku.

Fakty a čísla

1997 Založenie spoločnosti MAN Truck & Bus Slovakia
1998Rozbehnutie predaja a budovania servisnej siete
2000Celosvetová premiéra modelu TGA
2001 Otvorenie nového „Truck centra“ v Bratislave
2003 Rozšírenie haly bratislavského servisu MAN
2004 V ponuke MAN pribudol motor D20 Common-Rail
2005 Premiéra modelov TGL a TGM (rad TGL bol zvolený za Truck of the Year 2006)
2007 Nové modely ťažkej triedy TGX/TGS získali titul Truck of the Year 2008
2011 Zákazníkom bol predstavený mimoriadne efektívny ťahač MAN TGX EfficientLine
2013 Prezentácia európskeho turné „Driving Experience“ na piešťanskom letisku
2015 „Customer Test Drive“ – uvedenie ťahača TGX EfficientLine 2 na slovenský trh
2016Prichádza model TGE, prvý van v histórii značky MAN
2017 Zákaznícky MAN Day na Slovakia Ringu
2017Predstavenie modelu TGE slovenským dopravcom
2018 Na scénu vstupuje inovovaná paleta vozidiel MAN
2019Víťazstvo v tendri na vozidlá pre zimnú údržbu
2019MAN predal najviac truckov kategórie N2 a N3 na Slovensku
2020Svetová premiéra vozidiel MAN novej generácie
2020kolo súťaže MAN LIGA s ťahačmi novej generácie
2021Česko-slovenský MAN Traction Event
2021 Otvorenie nového servisu MAN v Prešove
2022Slovenská premiéra kamerového systému MAN OptiView
2022Limitovaná edícia 25 ťahačov k 25. výročiu MAN na Slovensku

Zdroj
transport.sk
Editor
MŠ, foto: MAN

Prečítajte si aj

Back to top button