Cestná doprava

Hrozí ochromenie prepravy tovarov a osôb medzi okresmi, varuje ČESMAD

Združenie autodopravcov ČESMAD Slovakia vydalo tlačovú správu, v ktorej varuje pred ochromením prepravy tovarov a osôb medzi okresmi. „Nákladné aj autobusové dopravné spoločnosti pristupujú veľmi zodpovedne k testovaniu svojich zamestnancov, ich záujmom je dodržiavať prijaté opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19. Napriek tomu hrozí, že nedokážu zabezpečiť zásobovanie obyvateľstva či maloobchod potravinami, predmetmi dennej spotreby, liekmi a zdravotníckym materiálom alebo zásobovanie priemyselných podnikov,“ píše sa v tlačovej správe.

ČESMAD Slovakia varuje, že problém hrozí aj pri prepravách živých zvierat, krmovín a tiež pohonných látok. Rovnako vzniká problém s prepravou osôb do zamestnania. „Upozorňujeme, že v pondelok 9. novembra môže nastať ochromenie vnútroštátnej prepravy tovarov a osôb medzi zelenými a červenými okresmi, pretože slovenskí vodiči nákladnej a autobusovej dopravy zo zelených okresov sa nemajú možnosť kde druhý raz otestovať už pred 9. novembrom. V tento deň alebo už 8. novembra budú na cestách a povinnosť otestovať sa nebudú mať ako splniť. Riešenie ako zabrániť vzniku problémov a zabezpečiť plynulosť vnútroštátnej nákladnej a autobusovej prepravy je zo strany kompetentných štátnych orgánov buď v bezodkladnom prijatí výnimky pre vnútroštátnych vodičov nákladnej a autobusovej dopravy zo zelených okresov s negatívnym certifikátom z 1. vlny, alebo otvoriť v zelených okresoch miesta na testovanie už tento víkend aspoň na jeden deň,“ uviedol hovorca združenia Roman Kment.

Prečítajte si aj

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Zväzu autobusovej dopravy Eva Vozárová, autobusovým dopravcom spôsobuje problémy nariadenie týkajúce sa pohybu medzi „červenými“ a „zelenými“ okresmi. „V udelení výnimky sa im, žiaľ, dodnes nepodarilo uspieť. ZAD preto vyjadruje obavy o plynulé zabezpečenie autobusovej dopravy medzi ‚červenými‘ a ‚zelenými‘ okresmi,“ dodala Vozárová. ZAD podporuje udelenie výnimky pre vodičov autobusovej dopravy a pripája sa k požiadavke v rovnakom znení, ako uviedlo združenie Česmad. Na piatkovej tlačovej konferencii však minister zdravotníctva Marek Krajčí spolu s premiérom Igorom Matovičom (obaja OĽANO) vysvetlili, že na tranzit cez červené okresy ľudia nepotrebujú aktuálny certifikát. Pokiaľ by však osoba vystúpila v červenom okrese, tak certifikát o negatívnom výsledku musí mať, vysvetlil premiér.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS ČESMAD Slovakia

Prečítajte si aj

Back to top button