Letecká doprava

Počet preletov nad SR sa zdvojnásobil

Počet preletov nad SR sa zdvojnásobil. Za prvé tri mesiace tohto roka preletelo vzdušným priestorom Slovenskej republiky 60 582 lietadiel.

Je to o 111 % viac ako za rovnaké obdobie minulého roku, keď slovenským vzdušným priestorom preletelo 28 688 lietadiel. Rástli všetky kategórie, tak prelety, ako aj prílety, odlety a vnútroštátne lety. Informovala o tom Nikola Scherhauferová z Letových prevádzkových služieb (LPS) SR.

„Sú to v každom prípade optimistické čísla, jasne naznačujúce postupný nárast leteckej dopravy, ktorá bola doteraz výrazne utlmená pandémiou ochorenia COVID-19. Napriek tomu, že sme stále ďaleko za číslami, ktoré sme dosahovali pred pandémiou, verím, že letecká doprava bude aj naďalej pomerne rýchlo rásť,“ zhodnotil riaditeľ štátneho podniku LPS Martin Kabát. V predpandemickom roku 2019 preletelo za prvé tri mesiace slovenským vzdušným priestorom celkovo 103 474 lietadiel, čo bolo o 38 % viac ako za rovnaké obdobie tohto roku.

Počet preletov nad SR sa zdvojnásobil

Od marca majú do vzdušného priestoru Slovenskej republiky zakázaný vstup ruské lietadlá. „Podiel ruských lietadiel na preletoch bol relatívne nízky, v priemere to bolo približne 170 preletov týždenne. Ich výpadok je preto prakticky zanedbateľný,“ skonštatoval Kabát. V roku 2021 preletelo slovenským vzdušným priestorom 265 421 lietadiel. Bolo to o 35 % viac ako v pandémiou najpostihnutejšom roku 2020 a o 51 % menej ako v roku 2019. Vzdušný priestor vlani najviac využívali aerolínie Emirates, Wizz Air a Turkish Airlines.

Primárnou úlohou štátneho podniku LPS SR je udržiavať rýchly a usporiadaný tok letovej prevádzky. Zabrániť akýmkoľvek kolíziám lietadiel vo vzduchu a na zemi. Poskytovať rady a informácie potrebné na bezpečné vykonanie letov v stanovenom vzdušnom priestore. A na určených letiskách SR pri dodržaní požadovanej úrovne bezpečnosti a minimálnych zdržaniach letov podľa medzinárodných predpisov a štandardov.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button