Cestná doprava

Záujem o výber mýta na Slovensku

Záujem o výber mýta na Slovensku. O pôsobenie na slovenskom trhu prejavili záujem ďalší poskytovatelia európskeho mýta (EETS). Sú nimi nemecký TollTickets a francúzsky TotalEnergies.

Celkovo už záujem o poskytovanie služieb dopravcom prejavili šiesti EETS poskytovatelia, čo je viac než tretina všetkých poskytovateľov, ktorí pôsobia na európskom mýtnom trhu, informovala vo štvrtok Národná diaľničná spoločnosť (NDS). NDS už s dvomi spoločnosťami podpísala zmluvu o budúcej zmluve. „Prvými EETS poskytovateľmi, ku ktorým budú môcť dopravcovia prejsť a využívať ich služby výberu mýta, budú taliansky Telepass a nemecký Toll4Europe. Tesne pred podpisom zmluvy o budúcej zmluve je aj český Eurowag,“ priblížila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková.

Prvá trojica medzinárodných EETS poskytovateľov už má blízko k tomu, aby sa stali plnohodnotnými súčasťami mýtneho trhu Slovenska. Hneď, ako sa ich začlenenie do mýtneho systému dokončí, dopravcovia, ktorí majú od týchto medzinárodných EETS poskytovateľov palubnú jednotku na platenie mýta v iných krajinách, budú môcť túto jednotku využívať už aj na Slovensku.

Záujem o výber mýta na Slovensku

Slovensko sa zapojí do systému Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS) naplno počas tohto roka. EETS poskytovatelia budú popri národnom poskytovateľovi vyberať mýto pre štát, avšak za výrazne výhodnejších podmienok. Jedným z najdôležitejších faktorov je, že ich provízia bude nižšia. Druhým prínosom EETS bude podľa Žgravčákovej zvýšenie konkurencie na mýtnom trhu Slovenska.

Keďže mýto bude vyberať viacero poskytovateľov EETS, prinesie to na trh súťaž, ktorá prirodzene bude tlačiť týchto poskytovateľov k zlepšovaniu svojich služieb. Z celoštátneho a celoeurópskeho hľadiska je však najväčšou výhodou EETS možnosť využitia palubných jednotiek EETS poskytovateľov vo viacerých európskych krajinách. To značne znižuje starosti dopravcov s vymieňaním týchto jednotiek na hraniciach.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button