Cestná doprava

Dopravný podnik v Prešove uvádza do prevádzky šesť nových autobusov

Na prešovské cesty v týchto dňoch vyrazí šesť nových dieslových autobusov. Nové vozidlá nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy mestskej hromadnej dopravy (MHD). TASR o tom informoval hovorca mesta Vladimír Tomek.

„Vozidlá budú nasadzované na všetkých autobusových linkách prešovskej MHD a cestujúcim ponúknu väčší komfort a bezpečnosť. Ide o dva štandardné 12-metrové a štyri kĺbové 18-metrové autobusy,“ povedal Tomek. Kĺbové autobusy tohto typu už cestujúci MHD podľa jeho slov poznajú. V súčasnosti sú v prevádzke tri takéto vozidlá, krátka verzia je v Prešove novinkou.

„Základným predpokladom pre atraktívnejšiu a modernejšiu mestskú hromadnú dopravu je postupná obmena vozového parku. Pridanou hodnotou je, že tieto nové autobusy sú ekologickejšie a ich prevádzka je ekonomickejšia. Samozrejmosťou je aj to, že autobusy sú nízkopodlažné, vďaka čomu uľahčíme výstup a nástup aj zdravotne znevýhodneným cestujúcim,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová

Moderné vozidlá postupne nahradia najstaršie autobusy, ktoré sú za hranicou životnosti a nespĺňajú súčasné štandardy modernej MHD. Kúpna cena za jeden 12-metrový autobus je 195.000 eur bez DPH, kĺbový 18-metrový autobus stojí 278.000 eur bez DPH. Financovanie prvých šiestich vozidiel, ktoré boli dodané v uplynulých dňoch, je z 95 percent zabezpečené pomocou Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), zvyšných päť percent pokryje prešovský dopravný podnik. Financovanie zostávajúcich deviatich autobusov, ktorých nákup bol podpísaný v závere mesiaca júl 2021, bude zabezpečené z vlastných zdrojov dopravcu.

„Všetky nové autobusy sú vybavené naftovým motorom, ktorý spĺňa emisnú normu Euro 6D. Kabínka vodiča a priestor cestujúcich ochladzujú oddelené klimatizačné jednotky. O komfort pri cestovaní je postarané vďaka mäkkým čalúneným sedadlám, ktoré cestujúci poznajú z najnovších prešovských trolejbusov. V porovnaní s predchádzajúcimi vozidlami majú však nové autobusy lepšiu výbavu,“ povedal Tomek.

Informácie o spoji a nasledujúcich zastávkach bude zobrazovať plnofarebný LCD displej. Vonkajšie informačné tabule sú väčšieho formátu, vďaka čomu budú informácie na nich lepšie viditeľné. „Zaujímavosťou sú madlá, ktoré majú v porovnaní s predchádzajúcim modelom aj povrchovú antikorovú úpravu. O bezpečnosť jazdy sa stará predná a zadná palubná kamera a cúvacie senzory. Nechýbajú ani bezpečnostné kamery v interiéri a USB nabíjačky na madlách,“ dodal Tomek.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button