Cestná doprava

Čipová kríza mení automobilový trh. Je táto situácia preceňovaná?

Čipová kríza mení pravidlá hry v automobilovom priemysle. Ako z toho von? „Uberte z kritérií, a ak je ponuka vyhovujúca, netreba dlho čakať,“ radí Matej Jurčo, obchodný riaditeľ zo spoločnosti LeasePlan Slovakia.

„Musíme si zvyknúť, že dnes nie je taká široká ponuka ako pred pandémiou. Zároveň to však neznamená, že vôbec nezoženiete auto v danej kategórii,“ vraví Matej Jurčo zo spoločnosti LeasePlan, ktorá je európskym lídrom v oblasti operatívneho lízingu a správy vozového parku. „Uberte z kritérií, a ak je ponuka vyhovujúca, netreba dlho čakať,“ dodáva.

Prečítajte si aj

Na čo sa treba pripraviť pri kúpe vozidla

Čo robiť, ak nie je možné zľaviť zo svojich požiadaviek? V takých prípadoch je potrebné pripraviť sa na dlhšie čakacie lehoty konkrétnych modelov. Táto situácia sa odzrkadľuje aj na lízingovom trhu. „V operatívnom lízingu je riešením predĺženie doby nájmu. Je to jedna z možností, ktorú odporúčame našim klientom v čase, keď by malo dôjsť k obmene ich vozidla, ale nimi žiadaný model má predĺženú dodaciu lehotu. Ďalšou alternatívou je využiť produkt strednodobej mobility FlexiPlan, ktorý si môžu podľa potreby nastaviť na 1 mesiac až na 24 mesiacov, pričom v našej ponuke je aj silné zastúpenie ľahkých úžitkových vozidiel,“ dodáva Jurčo.

Nedostatok nových áut na trhu dvíha i ceny jazdených vozidiel. Aj po nich rastie dopyt. V zahraničí dokonca kríza dospela tak ďaleko, že v niektorých prípadoch sú predvádzacie, teda jazdené modely drahšie ako nové. Sú totiž, na rozdiel od tých vo výrobe, okamžite dostupné. Na Slovensku je situácia zatiaľ miernejšia. Podľa Mateja Jurča chýbajúce nové vozidlá síce ovplyvňujú ponuku jazdených áut po operatívnom lízingu, ale nie až tak výrazne. „V LeasePlan Centre, ktoré sa aktuálne špecializuje na predaj preverených jazdených áut po operatívnom lízingu, máme najobľúbenejšie modely s možnosťou okamžitého odberu. Sú to dôkladne preverené vozidlá, výhradne mladšie ako 5 rokov a s limitovaným nájazdom kilometrov.“

Úžitkové vozidlá na sklade? Veľká pomoc pre biznis

Ešte o niečo komplikovanejšia situácia je na trhu ľahkých úžitkových vozidiel (LCV). Ich nedostatok spôsobuje firmám skutočné ťažkosti a pripravuje ich o obchodné príležitosti. Pandémia zapríčinila boom v nakupovaní cez internet. Raketový nárast online objednávok produkoval dopyt po ich doručovaní. To počas pandémie zlyhávalo. Online nákupy však ľudia preferujú i naďalej, objemy prepravovaných tovarov rastú a kuriéri vozia omnoho viac zásielok.

Je to už nový štandard, ktorý bude pretrvávať. Čo to znamená? Obratom sa rapídne zvýšil dopyt po dodávkach, ktorých je na trhu málo. Čo s tým? „Veľkou výhodou je mať pripravené skladové vozidlá, čo sa nám, našťastie, podarilo. Momentálne sa nám naskladňujú desiatky úžitkových vozidiel – od malých dodávok až po furgony s rámovou konštrukciou, ktoré sú vhodné napríklad pre medzinárodnú dopravu zásielok. Benefitom je, že po podpise zmlúv jazdíte prakticky okamžite a získate množstvo ďalších výhod, napríklad garanciu mobility 24/7 s náhradným vozidlom rovnakej kategórie v prípade poruchy či nehody,“ ponúka riešenie Matej Jurčo z lízingovej spoločnosti LeasePlan.

Celú ponuku ľahkých úžitkových vozidiel, ktoré pomôžu vášmu podnikaniu, nájdete na www.leaseplan.sk
www.dodavkynaoperak.sk

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TS

Prečítajte si aj

Back to top button