Cestná doprava

Spolupráca troch silných mien

Spolupráca troch silných mien. Ide o prvú spoluprácu, do ktorej sa okrem Voltie a LeasePlanu zapojila aj spoločnosť Emil Frey Group.

Spoločnosť Voltia je známym priekopníkom elektromobility. Popularite sa jej vozidlá tešia vo viacerých krajinách Európy. Na Slovensku patrí medzi jej dlhodobých zákazníkov kuriérska spoločnosť DPD, ktorá si nedávno prebrala prvé vozidlá Voltia s objemom 11 m3, postavené na novej platforme od automobilky Stellantis.

Po prvýkrát v Európe sa na ich financovanie využil špecializovaný lízingový produkt, ktorý Voltia pridala do svojho produktového portfólia. Vznikol v spolupráci s poskytovateľom služieb operatívneho lízingu vozidiel, spoločnosťou LeasePlan. Ide o prvú takúto spoluprácu, do ktorej sa okrem Voltie a LeasePlanu zapojil aj importér automobilov patriacich do rodiny Stellantis, spoločnosť Emil Frey Group.

Výsledkom je produkt operatívneho lízingu navrhnutý špeciálne pre tento typ vozidiel. Atribúty tradičného lízingu sa prispôsobili špecifikám elektrických dodávok Voltia, čo umožnilo výrazne znížiť mesačné splátky za plne elektrické dodávky na sumu nižšiu alebo rovnakú ako v prípade lízingu dieselovej verzie. V podmienkach Slovenska to predstavuje „magickú“ hranicu približne 500 eur. Cena za meter kubický priestoru je podľa Voltie nižšia o viac ako 3 500 eur. Týmto krokom chce Voltia prispieť k elektrifikácii a dekarbonizácii.

Na snímke zľava Rastislav Podlipný (LeasePlan Slovakia), Peter Pavuk (DPD), Juraj Ulehla (Voltia), Matúš Paľa (General Manager Peugeot, Citroën, DS Slovakia)

Spolupráca troch silných mien

„Elektrické dodávky od spoločnosti Voltia úspešne používame už niekoľko rokov a sme veľmi radi, že môžeme našu flotilu rozšíriť o ďalšie desiatky kusov a tým opäť posilniť naše postavenie ako fleetového elektromobilného pioniera na Slovensku. Naša flotila bude koncom roka pozostávať už z viac ako 100 kusov elektrododávok,“ hovorí Peter Pavuk, generálny riaditeľ DPD Slovensko, jedného z klientov už dlhodobo využívajúcich elektrické dodávky od Voltie.

„Táto spolupráca medzi niekoľkými rôznymi partnermi je príkladom toho, ako sa dnes dá urýchliť a zjednodušiť prechod firiem na elektromobilitu. Presnejšie, pomôcť im konvertovať ich vozové parky za cenu diesla. Platí, že modely Stellantis, ktoré sme predstavili na jeseň minulého roka, vyrábame v nových priestoroch v Nitre a v prípade potreby sme pripravení rozšíriť naše kapacity u zahraničných partnerov vo Francúzsku, Veľkej Británii alebo v Nemecku,“
dopĺňa Juraj Ulehla, zakladateľ spoločnosti Voltia.

Nové vozidlá vyrába Voltia na platofrme od Stellantisu

Veľký potenciál novej platformy

Platformu Stellantis eK0 si Voltia vybrala minulý rok a vidí v nej obrovský potenciál. Okrem iného ide o platformu vhodnú pre doručovanie v mestách, no jej parametre odpovedajú aj na zvýšené požiadavky firiem v postpandemickom období. V neposlednom rade má nová platforma pozitívny vplyv aj na ďalší problém súčasnosti, ktorým sú stále predlžujúce sa dodacie lehoty nových vozidiel.

Dojazd verzie s 50 kWh batériou je 200 km, 75 kWh verzia prejde podľa údajov výrobcu až 280 km. Užitočné zaťaženie sa pohybuje od 800 do 1 000 kg. Celková úspora nákladov za 10 rokov je podľa Voltie na jednu dodávku viac ako 24 000 eur. Záruka na batériu trvá 8 rokov, resp. do 160-tisíc kilometrov. Cena bez dotácie začína na Slovensku od 35 950 eur. V tejto cene je zahrnuté základné vozidlo a prestavba. Cena v jednotlivých krajinách sa ale môže líšiť podľa možnosti alebo nemožnosti dotácie na elektromobil. Výhodou je aj široká servisná sieť, ktorou v Európe disponuje skupina Stellantis.

„Ako zástupca dovozcu značiek skupiny plne podporujem tento projekt a verím, že môže pomôcť elektrifikovať Európu. Pre slovenský automobilový priemysel je to vynikajúca príležitosť opäť sa ukázať svetu,“ hovorí Matúš Paľa, generálny riaditeľ výhradného zástupcu značky Stellantis na Slovensku, spoločnosti Emil Frey Group.

Voltia v súčasnosti pôsobí v 17 európskych krajinách. Okrem konverzií poskytuje aj poradenstvo pri prechode na elektrický vozový park. A pomáha tiež klientom s analýzou údajov, so zostavením vhodných trás, s optimalizáciou nabíjania či online školeniami. Pre efektívnu komunikáciu s vodičmi vyvinula spoločnosť aj vlastnú aplikáciu Voltia Buddy, ktorá im poskytuje praktické rady.

Spolupráca popredných hráčov pomôže rozvoju elektromobility vo flotilách

Zdroj
transport.sk
Editor
MM

Prečítajte si aj

Back to top button