Železničná doprava

ZSSK v júni prepravila najviac platiacich cestujúcich

ZSSK v júni prepravila najviac platiacich cestujúcich. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v júni tohto roku prepravila najviac platiacich cestujúcich od zavedenia bezplatnej prepravy detí, mládeže a dôchodcov v roku 2014. Informoval o tom Tomáš Kováč, riaditeľ odboru komunikácie a hovorca ZSSK.

Rekordným hodnotám podľa Kováča pomohli návrat ZSSK na trať Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Ďalej výrazné obmedzenia pre automobilovú dopravu v Hlohovci či zľavy Interrail v medzinárodnej preprave. Nárast platiacich cestujúcich zaznamenala ZSSK aj na traťovom úseku Štrbské Pleso – Štrba.

Komerčne vedené IC vlaky ZSSK minulý mesiac dosiahli 82,5 % z objemu prepravených cestujúcich z júna 2019. „Cestujúci sa nám do vlakov viditeľne vracajú. Hoci napríklad pri starších cestujúcich v bezplatnej preprave ešte vidíme veľkú opatrnosť. Tá súvisí zrejme s (po)pandemickými obavami,“ hovorí generálny riaditeľ ZSSK Roman Koreň.

„Hoci nám posledné dva roky uštedrili nesmiernu ranu a inflácia spolu s nedostatkom výrobných či opravárenských kapacít extrémne sťažujú čerpanie eurofondov a modernizáciu vozového parku, úspešne bojujeme. V rámci posledných dvoch rokov sa nám podarilo dodať v pôvodných cenách a harmonograme 25 nových elektrických jednotiek, ktoré sú nasadzované v Žilinskom, Trenčianskom a Prešovskom kraji,“ hovorí Koreň.

ZSSK v júni prepravila najviac platiacich cestujúcich

Taktiež začiatkom roka 2022 sa ZZSSK podľa jeho slov podarilo úspešne ukončiť dodávku 5 kusov nových ozubnicových elektrických jednotiek pre potreby prevádzky na tratiach ozubnicovej železnice a tatranských elektrických železníc v regióne Vysokých Tatier. „Aktuálne nám beží päť modernizačných projektov týkajúcich sa nášho vozového parku,“ doplnil Koreň.

ZSSK sa podľa neho zároveň pripravuje na nový grafikon 2022/2023. Ten by mal priniesť približne 5-percentný nárast počtu vypravených vlakov a vlakokilometrov v porovnaní s dneškom. „Na niektorých tratiach príde k podstatným zmenám. Samozrejme, ako každý grafikon, ani tento nebude vyhovovať úplne každému cestujúcemu či samospráve. No na budúci rok opäť plánujeme, ak koronavírus a stav infraštruktúry dovolia, ďalší nárast cestujúcich a tržieb,“ dodal generálny riaditeľ ZSSK.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button