Železničná doprava

Výluka na trati Šurany – Levice

Výluka na trati Šurany – Levice. Na železničnej trati Šurany – Levice sa 1. júna začne nepretržitá výluka, zasiahne rýchliky aj osobné vlaky. Potrvá až do 18. októbra.

Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) si vyžiada rozsiahle zmeny vo vedení vlakov diaľkovej aj regionálnej dopravy a zavedení samostatnej náhradnej autobusovej dopravy. Výluku na trati Šurany – Levice si vynútila komplexná rekonštrukcia železničného zvršku, vďaka ktorej sa má dosiahnuť plynulá a bezpečná prevádzka.

„Realizáciou stavby odstránime poruchy na infraštruktúre, ktoré vznikajú z dôvodu nestability svahu. Opravíme viac ako štyri kilometre koľajového zvršku. Okrem toho sa vymení takmer 800 metrov kompletne zosunutých úsekov, ktoré v niektorých miestach dosahujú až desať metrov do výšky,“ uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová.

Výluka na trati Šurany – Levice

Rekonštrukcia sa má týkať aj premostenia rieky Žitava. Podložie mosta a takzvané nadvýšenie násypu v upravovaných úsekoch nevyhovuje súčasným podmienkam a dochádza k jeho deformácii. „Rekonštrukciou odstránime neslávne tzv. POTR-e, teda prechodné obmedzenie traťovej rýchlosti,“ vysvetlila Feik Achbergerová.

Aktuálne sa na plánovanom rekonštruovanom úseku trate, ktorý má 7,8 kilometra v úseku Úľany nad Žitavou – Hul a úseku Beša – Horný Pial, jazdí dlhodobo obmedzenou traťovou rýchlosťou maximálne do 50 kilometrov za hodinu. „Ukončením rekonštrukcie trate Šurany – Levice nastane vítaná zmena v podobe skvalitnenia infraštruktúry na tomto úseku. Tá pomôže k plynulejšej vlakovej doprave na južnej trase,“ skonštatovala hovorkyňa ŽSR.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button