Železničná doprava

V Maďarsku hrozí pokračovanie štrajku železničiarov

V Budapešti dnes pokračovala séria rokovaní Slobodných odborov železničných zamestnancov (VDSZSZ) s predstaviteľmi Maďarských štátnych železníc (MÁV) o požiadavkách odborárov, ako aj o minimálnej miere poskytovania služieb počas štrajku. Ak sa rokovania skončia neúspešne, tak 14. júla budú železničiari pokračovať v štrajku.
 

Podpredseda VDSZSZ Balázs Bárány po dnešných rozhovoroch povedal, že za neúspechom stoja politické prekážky. Rokovania majú pokračovať vo štvrtok.
Hovorca MÁV Tibor Sigulinszki maďarskej tlačovej agentúre MTI povedal, že VDSZSZ od januára nedokáže rozpoznať, že požiadavky štrajkujúcich sú nereálne, neustálou hrozbou štrajku udržiavajú cestujúcich aj železničiarov v neistote.
Štrajk z iniciatívy VDSZSZ sa začal 1. februára a bol niekoľkokrát prerušený. Odborári z VDSZSZ, ktorí zastupujú asi štvrtinu maďarských železničiarov, pôvodne požadovali zvýšenie miezd o 6,9 %, ďalšie zvýšenie platov o 10 % ako aj jednorazový príspevok vo výške 250 000 forintov (32.770 Sk) na zamestnanca z januárovej privatizácie maďarského Carga. 
Tieto požiadavky rozšírili o zachovanie osobnej vlakovej dopravy na 38 vedľajších železničných tratiach ako aj o doplnenie zvýšenia miezd o 1,1 % vzhľadom na vyššiu infláciu.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button