Železničná doprava

Osobná železničná doprava Bratislava – Komárno

Osobná železničná doprava Bratislava – Komárno. Vláda schválila zmluvu na osobnú železničnú dopravu medzi Bratislavou a Komárnom.

Maximálny vek vozidiel na prepravu cestujúcich na trati Bratislava – Komárno nesmie prekročiť 40 rokov a ich konštrukčná cestovná rýchlosť musí byť minimálne 100 kilometrov za hodinu. Aj tieto povinnosti ukladá novému dopravcovi na železničnej trati Bratislava – Komárno, spoločnosti Leo Express, rámcová zmluva s Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR, ktorú v stredu schválila vláda.

Nový dopravca by mal začať s prepravou 10. decembra budúceho roka. Povinnosť predložiť rámcovú zmluvu na schválenie vládou vyplynula rezortu dopravy z memoranda o spolupráci na zlepšovaní osobnej železničnej dopravy na Slovensku podpísanom s ministerstvom financií.

Osobná železničná doprava Bratislava – Komárno

MDV ako objednávateľ dopravných služieb vo verejnom záujme v oblasti železničnej osobnej dopravy zverejnilo v Úradnom vestníku Európskej únie predbežné oznámenie týkajúce sa plánovaného výberu železničného dopravcu na zabezpečenie dopravných služieb vo verejnom záujme v osobnej železničnej doprave vlakmi regionálnej dopravy na trase Bratislava – Dunajská Streda – Komárno. Ako víťaza súťaže rezort vyhodnotil Leo Express.

O účasť v tendri prejavilo záujem sedem dopravcov. Vo finále okrem spoločnosti Leo Express predložili svoje ponuky aj Železničná spoločnosť Slovensko a Yosaria Trains. Do roku 2012 osobnú dopravu zabezpečovala ZSSK. V rokoch 2012 – 2020 Regiojet a posledné dva roky zabezpečuje prevádzku ZSSK v spolupráci s ÖBB. Leo Express tak bude štvrtým osobným dopravcom na tejto trati.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button