Železničná doprava

Francúzsko je pripravené pomôcť Eurostaru

Francúzska vláda je pripravená pomôcť spoločnosti Eurostar prevádzkujúcej vlaky medzi Britániou a kontinentálnou Európou cez tunel pod Lamanšským prielivom. Spoločnosť ťažko zasiahli cestovné obmedzenia, ktoré vlády zaviedli s cieľom zmierniť šírenie nového koronavírusu.

Ako povedal Jean-Pierre Farandou, šéf francúzskej železničnej spoločnosti SNCF, ktorá je väčšinovým akcionárom Eurostaru, situácia v tejto firme je „kritická“. Začiatkom týždňa vyzval vládu, aby spoločnosti poskytla rovnakú podporu, akú dostali na prekonanie koronakrízy aerolínie. SNCF kontroluje v Eurostare 55 %, ďalšími akcionármi sú belgická železničná spoločnosť a z britskej strany súkromní investori.

Francúzska vláda reagovala a ako vo štvrtok uviedol na pôde parlamentu minister dopravy Jean-Baptiste Djebbari, vláda je pripravená firme pomôcť. Zároveň o probléme rokuje s britskou stranou, dodal. V dôsledku obmedzení zavedených po nástupe pandémie nového koronavírusu Eurostaru prudko klesol počet cestujúcich a spoločnosť sa obáva, že do konca prvého štvrťroka sa dostane do defaultu. Šéf Eurostaru Jacques Damas varoval, že „v prípade ďalšieho zhoršenia krízy by sa tak mohlo stať aj skôr“.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button