Vodná doprava

Sadzby za prenájom obchodných lodí rýchlo klesajú

Klesajúca produkcia veľkých oceliarní a problémy svetovej ekonomiky komplikujú život lodiarskym firmám. Podľa údajov spracovaných agentúrou Bloomberg investori, analytici a makléri v sektore lodnej dopravy zredukovali v tomto týždni prognózu sadzieb za prenájom lodí na prepravu hromadného nákladu vo 4. štvrťroku už o 17 %. 
 

Náklady na prenájom obchodnej lode určenej na prepravu hromadného nákladu ako železná ruda a uhlie dosiahnu podľa najnovších prognóz vo 4. kvartáli v priemere 70.000 USD (1,44 milióna Sk) na deň, zatiaľ čo na začiatku tohto týždňa ešte počítali so sadzbou 84.000 USD na deň.
Podľa vývoja kľúčového indexu námornej burzy "Baltic Exchange Index" ceny za prenájom obchodných lodí klesajú v súčasnosti najrýchlejšie za ostatných deväť rokov. Pritom lízing bude podľa všetkého klesať aj ďalej, keďže mnohé oceliarne, medzi nimi aj najväčšia ArcelorMittal, znižujú produkciu a najrýchlejšie rastúce ekonomiky (Rusko a Čína) podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) spomaľujú svoj rast.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button