Vodná doprava

Podľa A.P. Moller-Maersk problémy s prepravou kontajnerov potrvajú dlhšie

Dánska spoločnosť A.P. Moller-Maersk, ktorá je najväčším prepravcom lodných kontajnerov na svete, varovala svojich zákazníkov, že má stále problémy s dopravou tovaru po celom svete. Preťaženie prístavov totiž pretrváva a potrvá zrejme dlhšie, ako spoločnosť dúfala.

Pandémia nového koronavírusu spôsobila okrem iných problémov aj nedostatok kontajnerových lodí a zápchy v prístavoch. Spotrebiteľský dopyt a výdavky sú pritom veľmi vysoké, ale stovky kontajnerových lodí nečinne čakajú mimo prístavov na vyloženie alebo naloženie nákladu.

„Bohužiaľ, rok 2022 sa nezačal tak, ako sme dúfali,“ uviedol Maersk na svojej webovej stránke. „Pandémia je stále silná a, žiaľ, vidíme nové ohniská, ktoré ovplyvňujú našu schopnosť premiestňovať váš náklad,“ oznámila spoločnosť a dodala, že obmedzenia budú podľa jej odhadov ešte nejaký čas pokračovať.

Najväčšie čakacie doby pre kontajnerové lode na vyloženie alebo naloženie nákladu sú na západnom pobreží USA. Napríklad v prístave Long Beach v Los Angeles je v súčasnosti čakacia doba medzi 38 a 45 dňami, napísal Maersk na webe.

Dánska spoločnosť informovala, že v severnej Európe došlo v ostatnom čase k určitému uvoľneniu. Odhaduje, že v prístave Antverpy v Belgicku sa skráti čakanie na približne dva dni tento týždeň z desiatich dní v predchádzajúcom týždni.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button