Vodná doprava

Moller-Maersk predpokladá chaos v dodávateľskom reťazci aj v roku 2022

Dánska spoločnosť A.P. Moller-Maersk, ktorá je najväčším prepravcom lodných kontajnerov na svete, očakáva, že chaos v dodávateľskom reťazci bude pokračovať aj v roku 2022.

Rekordne vysoké prepravné sadzby spôsobené preťažením prístavov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, nedostatkom kontajnerov a prudkým nárastom spotrebiteľského dopytu pomohli spoločnosti v minulom roku zvýšiť zisk.

„Výnimočné trhové podmienky viedli k rekordne vysokému rastu a ziskovosti A.P. Moller-Maersk, ale viedli tiež k narušeniu dodávateľských reťazcov a vážnym problémom pre našich zákazníkov,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Soren Skou, podľa ktorého táto situácia pretrvá aj v 2. štvrťroku.

Spoločnosť, ktorá prepraví približne každý piaty kontajner na svete, zvýšila výplatu dividend akcionárom na celkovo 47 miliárd dánskych korún (6,31 miliardy eur), čo predstavuje 2500 DKK na akciu, z 330 DKK/akcia rok predtým.

A.P. Moller-Maersk očakáva tento rok základný zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) na úrovni približne 24 miliárd USD, podobne ako v minulom roku. To je mierne pod odhadom analytikov, ktorí mu predpovedali EBITDA 24,4 miliardy USD (21,04 miliardy eur).

Spoločnosť zopakovala, že vlaňajší pokles objemu prepravených zaoceánskych kontajnerov o 4 % bol viac než kompenzovaný sadzbou za prepravu, ktorá stúpla o 80 %.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button