Vodná doprava

Kultivácia osobného prístavu a nábrežia sa ukončí do konca roku 2016

Budúce roky sa budú niesť v znamení kultivácie časti nábrežia, ktoré je súčasťou bratislavského osobného prístavu.

„S výstavbou projektu by sa mohlo začať na jeseň, ukončenie rekonštrukcie samotnej budovy prístavu sa predpokladá do konca roku 2015 a dobudovanie promenády v priebehu roka 2016,“ informovala spoločnosť Slovenská plavba a prístavy – lodná osobná doprava, a. s., (SPaP-LOD).
      
Projekt rekonštrukcie osobného prístavu je výsledkom architektonickej súťaže. Tú v lete 2011 vypísala SPaP-LOD, ktorá je majiteľom budovy prístavu a zároveň investorom. Víťazný projekt navrhol architekt Martin Paško zo spoločnosti Adom.M Studio. Zámer má podporu primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a aj hlavnej architektky Ingrid Konrad.
      
Osobný prístav v zrekonštruovanej budove zostane. Primárnym zámerom projektu je skvalitnenie služieb, zvýšenie komfortu pre cestujúcich a zlepšenie technického stavu budovy. „Predaj lístkov zabezpečuje viacero spoločností. Pre nich sme vyčlenili vlastné priestory a novú čakaciu halu. Dnes exteriérový priestor sme presklili a dostali do interiéru budovy. Živou a transparentnou sa stane celá nová fasáda,“ priblížil zámer Paško. 
      
Prístav bude na prízemí doplnený rôznymi prevádzkami v podobe menšej kaviarne a reštaurácie s interiérovým i vonkajším terasovým sedením. Svoje miesto bude mať aj duty free shop so suvenírmi Bratislavy. „Dôležitým a novým prvkom je rozšírenie vonkajšej terasy v čelách budovy a z južnej strany po celej dĺžke budovy tak, aby sa terasy spojili. Stanú sa tak súčasťou promenády a návštevník bude môcť budovou a terasami voľne prechádzať,“ doplnil Paško.
      
Promenáda bude prirodzeným pokračovaním promenády medzi Starým mostom a osobným prístavom v rovnakom historizujúcom štýle. Navyše, lavičky by mali byť osadené z oboch strán rozšíreného nového promenádneho chodníka. Získať priestor pre širšiu promenádu sa podarilo vďaka lepšej organizácii parkovania pre autá a autobusy, a to pri nezmenenej celkovej ploche parkoviska. Zostáva tu aj detské ihrisko. Bude vynovené a rozšírené o voľnopriestorové aktivity na okolitých zelených plochách.
      
Úplne novým prvkom projektu úzko súvisiacim s funkciou dopravy a cestovného ruchu je vznik menšieho hotela na prvom a druhom nadzemnom podlaží. „Má navrhnutých 48 izieb,“ spresnil architekt. Na streche obnovenej budovy vznikne menší pavilón – pôjde o atraktívnu terasu, z ktorej bude možné okrem Dunaja vidieť aj Bratislavský hrad, mosty a veľkú časť Starého Mesta.
 

Prečítajte si aj

Back to top button