Rôzne

Fuso eCanter: nasadenie v Aténach a Solúne

Fuso eCanter: nasadenie v Aténach a Solúne. Najväčšie grécke mestá nedávno objednali celkom 89 vozidiel FUSO eCanter s nadstavbou Kaoussis určených na zber odpadu v husto osídlených mestských oblastiach, kde ich kompaktné rozmery a manévrovateľnosť prichádzajú vhod.

Prvá fáza nasadenia zahŕňa 40 vozidiel s celkovou hmotnosťou 8,55 tony, pričom táto časť flotily by mala začať operovať v novembri tohto roku. Dokončenie celej dodávky sa očakáva v priebehu budúceho roka. Objednané vozidlá majú strednú veľkosť batérií s kapacitou 82,6 kWh a dojazdom až 140 km.

Lokálna nadstavba

KAOUSSIS, grécky výrobca nadstavieb, vyvinul špeciálne nadstavby pre elektrické vozidlá, ktoré spĺňajú všetky technické normy pre ekologickú prevádzku. Nadstavba používa modernú technológiu rotačného bubnového hutnenia s bubnom o objeme 4 m3 a mierou zhutnenia 4:1, vďaka čomu je vhodná na zber organického odpadu. Vďaka tomu je možné výrazne zredukovať objem odpadu, čo je kľúčové v husto zaľudnených oblastiach, kde je priestor obmedzený.

Aby bolo stláčanie odpadu rovnako tiché ako samotný elektrický podvozok, bol bubon vybavený prídavným zvukotesným akustickým zakrytovaním, vyrobeným z hliníkového plechu. Tesne sa uzatvárajúce zadné výklopné dvere robia technológiu rotačného bubnového hutnenia vhodnú pre odpadové frakcie s vysokým obsahom kvapaliny. Hydraulika nadstavby je ovládaná pomocou mechanického pomocného pohonu, ktorý je k dispozícii ako voliteľná výbava podvozku z výroby.

Nádoby sa ihneď vyčistia

Hydraulický systém (pracujúci pri maximálnom tlaku 180 bar) s proporcionálnymi, elektrohydraulicky ovládanými smerovými ventilmi je špeciálne navrhnutý pre elektricky poháňané vozidlá. Zdvíhací systém s integrovaným diagnostickým monitorovaním od firmy Terberg je kompatibilný s dvojkolesovými kontajnermi na odpad s objemom 80 až 390 litrov. Nielenže je vyklápač vybavený najmodernejšou RFID technológiou, ale disponuje aj dynamickým vážiacim systémom, ktorý zaznamenáva hmotnosť odpadu s presnosťou až ±0,5 kg.

Odpadové nádoby sa navyše čistia po každom vysypaní. Na tento účel korba využíva integrovaný systém umývania nádob so sklopnou umývacou hlavou. K dispozícii je prídavná dezinfekčná tryska. Vozidlo je ďalej vybavené 300-litrovou nádržou na čistú vodu a 200-litrovou nádržou na odpadovú vodu. Na ďalšie čistenie popolnice a okolia je možné použiť vysokotlakovú vodnú umývaciu pištoľ pripojenú k vozidlu 15-metrovou hadicou.

Výrobca zaručuje dojazd až 140 km

Fuso eCanter: nasadenie v Aténach a Solúne

Malý a obratný

Vďaka najmenšiemu polomeru otáčania vo svojej triede, vysokému užitočnému zaťaženiu a všestrannosti je FUSO Canter už viac ako šesť desaťročí medzinárodným bestsellerom medzi ľahkými nákladnými vozidlami. Od uvedenia na trh v roku 1963 bolo celosvetovo vyrobených viac ako 4,5 milióna FUSO Canterov. Vozidlo je k dispozícii v piatich hmotnostných triedach (3,5 t až 8,55 t), so šiestimi rázvormi (2 500 mm až 4 750 mm), tromi výkonnými motormi (130 k až 175 k) a tromi variantmi kabíny (štandardné (1,7 m šírka), komfort (2,0 m) a dvojitá kabína s druhým radom sedadiel (2,0 m).

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button